Kompromiss par darbaspēka nodokļiem vēl tālu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šantāža, ultimāts, augstprātība, ietiepība - ar šādiem pārmetumiem valsts budžeta veidošanas procesā apmainās valdošās koalīcijas partneri - „Vienotība” un Reformu partija (RP). Galvenais domstarpību cēlonis ir atšķirīgā izpratne par darbaspēka nodokļu mazināšanu. Ātra kompromisa atrašanu šai jautājumā abu pušu izteikumi liek apšaubīt.

Ja koalīcijai neizdosies vienoties par budžetu, nav izslēgts, ka nākamgad būs jādzīvo ar šī gada valsts budžetu; tas nozīmētu, ka finanses būtu sabalansētas, bet līdzekļu izaugsmei nebūtu. Šādu scenāriju pieļāvis finanšu ministrs Andris Vilks no "Vienotības", izraisot RP valdes priekšsēdētāja Edmunda Demitera sašutumu. „Es to vārda tiešā nozīmē uztveru kā šantāžu, jo, kāpēc mēs šodien minam vārdu „augstprātība” no koalīcijas puses? (..) Esošā situācija ir izveidojusies, jo koalīcijas partnere, Finanšu ministrija, lai gan zināja spēkā esošo likumu par iedzīvotāju ienākumu nodokli, neko nav darījusi gada laikā, lai rastu risinājumu un mehānismus, kā pašvaldībām varētu kompensēt zaudējumus,” teica Demiters.

Vilks reformistu pārmetumus asi noraida. „Es saprotu, ka darbaspēka nodokļi ir jāmazina, bet jāskatās, kā to reāli var darīt. RP šī lieta nav interesējusi (..) Kur tad ir tās reformas? FM bezmaz pārvalda Izglītības un zinātnes ministriju (..),” dusmīgs bija Vilks.

RP uzskata, ka IIN mazināšanas vietā Finanšu ministrijas piedāvātais sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes samazinājums par vienu procentpunktu nav adekvāts un uzstāj uz pusotru procentu. Ministrija piedāvā arī celt atvieglojumu par apgādājamiem un ieviest diferencētu neapliekamo minimumu.

Lai gan šis pasākums uzskatāms par sava veida progresīvā nodokļa ieviešanu, šo risinājumu tomēr neatbalsta arī neatkarīgo deputātu grupa. „Esošais piedāvājums paredz, ka ik pa pāris simts latu pieaugumiem virs minimālās algas  mēs samazinām neapliekamo minimumu. Manuprāt, vidējā alga valstī – 500 lati pēc nodokļu nomaksas – ir pietiekami maz, lai nebūtu vērts runāt, vai cilvēks ir pelnījis lielāku vai mazāku neapliekamo minimumu,” norāda „neatkarīgo” grupas deputāte Elīna Siliņa.

Šajā jautājumā finanšu ministrs Vilks ir gatavs piekāpties - visvairāk viņu satrauc RP nostāja.

Koalīcijas sarunas par darbaspēka nodokļu izmaiņām turpināsies pirmdien. Tāpat partijas un ministrijas turpinās apspriest iespējamos budžeta ieņēmumu palielināšanas avotus. Pēc šiem lēmumiem būs skaidrs, cik naudas būs pieejams ministriju papildu pieprasījumiem un kuri no tiem pie līdzekļiem tiks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti