Rīta Panorāma

(NE)TIEŠĀ VARDARBĪBA: Medikamenti

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Signi Pujāti

Telefonintervija ar Jāni Dūklavu

Kompensācijām zemniekiem par plūdu zaudējumiem varētu prasīt aptuveni 20 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Plūdi Latvijas zemniekiem radījuši 37 miljonu eiro zaudējumus, no kuriem 19,8 miljoni eiro ir zaudējumi par tiešajiem ieguldījumiem. To Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un Zemnieku savienība).

Lauksaimnieki līdz noteiktajam laikam Lauku atbalsta dienestā (LAD) iesnieguši 2935 kompensāciju pieprasījumus par kopumā 37 miljonu eiro zaudējumiem.

"Skaidrs, ka tik lielas naudas no budžeta nedabūsim," teica ministrs, norādot, ka plānots kompensēt zemnieku tiešos ieguldījumus, kas tiek lēsti 19,8 miljonu eiro apmērā.

Tiesa, par galīgo summu kompensācijām vēl notiek sarunas, un tā būs zināma nākamnedēļ, kad valdībā plānots skatīt jautājumu par atbalstu plūdos cietušajiem zemniekiem.

Taču summa, kas tiks pieprasīta kompensācijām zemniekiem, būs "diezgan tuva" minētajiem 19,8 miljoniem eiro, piebilda zemkopības ministrs.

Tikmēr LAD vadītājas vietnieks Ģirts Krūmiņš intervijā Latvijas Radio atzina, ka saistībā ar lietaino laiku kavējas atsevišķi Eiropas Savienības (ES) fondu projekti, taču to skaits nav liels – LAD zināms par aptuveni 30 šādiem projektiem.

LAD pārstāvis atzina: gadījumā, ja lauku uzņēmējiem laika apstākļu dēļ ir kādas problēmas ar projektu, kam iecerēts piesaistīt ES fondu naudu, tad ir jāvēršas LAD, kas izskatīs katru gadījumu. Vērsties dienestā var ne tikai tie uzņēmēji, kas strādā teritorijās, kur izsludināta ārkārtas situācija.

Jau ziņots, ka augusta otrajā pusē Latgalē piedzīvotas ilgstošas un stipras lietavas, kas bijušas stiprākās valsts austrumos kopš meteoroloģisko novērojumu sākuma. Plūdu dēļ 29 Latvijas novados izsludināta ārkārtas situācija.

Biedrība "Zemnieku saeima" iepriekš norādīja, ka lietavu izraisīto plūdu radītie postījumi lauksaimniekiem Latvijā varētu būt nodarījuši zaudējumus aptuveni 50-60 miljonu eiro apmērā. Zemkopības ministrija iepriekš pieļāva iespēju kopā ar Igauniju un Lietuvu vērsties pēc palīdzības Eiropas Komisijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti