Rīta intervija

Intervija ar Saeimas deputāti Ingunu Sudrabu

Rīta intervija

Ritvars Jansons par likumprojektu saistībā ar nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs par lietus ietekmi uz zemkopību

Kompensācijām par plūdu postījumiem lauksaimniecībā saņemti 700 pieteikumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kompensācijām par lietavu un plūdu sabojātajiem sējumiem un sienu līdz pirmdienas, 18. septembra, rītam saņemti 694 pieteikumi, to intervijā Latvijas Radio raidījumā "Labrīt" pavēstīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un Zemnieku savienība).

Pieteikumus kompensācijām Lauku atbalsta dienests (LAD) pieņems vēl līdz septembra beigām. Tādēļ pašlaik potenciālo zaudējumu apmēru lauksaimniecībā vēl nevar pateikt, sacīja ministrs.

No apmēram 700 kompensācijas pretendentiem LAD pabijis un apsekojis 500 lauksaimnieku laukus, un šajos visos gadījumos kompensācija būtu maksājama, skaidroja Dūklavs.

Pēc viņa sacītā, zemniekiem nav plānots kompensēt neiegūtos ieņēmumus vai peļņu, bet gan tiešos izdevumus, piemēram, ieguldījumus lauku aparšanā.

Zaudējumi lietavās būs ne tikai graudkopjiem, bet arī lopkopjiem, kam ir problēmas ar lopbarības sagatavošanu. Zināms, ka par iespēju pirkt lopbarību Latvijā interesējoties pircēji no Lietuvas un pat Polijas, teica ministrs.

Valdība otrdien skatīs Zemkopības ministrijas (ZM) prasību pārdalīt 2,79 miljonus eiro no iemaksām Eiropas Kopienas budžetā, lai ZM spētu operatīvi apzināt un likvidēt dabas stihiju radītus postījumus, informē LETA.

Jau ziņots, ka lietavu dēļ ražas novākšana un ziemāju sēja ir apgrūtināta visā Latvijā – ne tikai Vidzemē un Latgalē, kur lietus ietekmējis zemnieku darbu jau vairākas nedēļas, bet arī Zemgalē un Kurzemē. 

LAD un ZM sola pretimnākšanu lauksaimniekiem un lauku zemes kopējiem. Tāpat ZM pieļauj kopā ar Igauniju un Lietuvu vērsties pēc palīdzības Eiropas Komisijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti