Aktuāli

Anna Viktorija Valaine. Pierīga. Nodarbojas ar programmēšanu

Aktuāli

Valsts policijas pārstāvis Artis Velšs par pagājušajiem svētkiem

Kompānija «Merks» atvēzējas Lucavsalas un Zaķusalas apbūvei

Kompānija «Merks» atvēzējas Lucavsalas un Zaķusalas apbūvei; darbu sākums pašlaik neskaidrs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Būvniecības gigants "Merks", kas līdz šim plašāk bija zināms ar izplešanos Skanstes rajonā Rīgā un medijos ticis raksturots ar siltām attiecībām ar pašreizējo galvaspilsētas varu, nu atspēries vērienīgiem plāniem citā Rīgas pusē – Zaķusalā un Lucavsalā. Tiesa, par abu salu apbūves plāniem runā jau gadu desmitiem, bet kompānija "Merks" nu ķērusies pie plānu zīmēšanas un skaņošanas mērijā. Arī Rīgas domē atzīst, ka koncerna vadītājs ir biežs viesis rātsnamā.

Pašlaik, uzbraucot uz Salu tilta virzienā uz centru, Lucavsalas kreisajā daļā redzama Rīgas pašvaldības pēdējos gados attīstītā atpūtas zona. Savukārt labajā pusē starp būvniecības preču lielveikalu un Mazo Daugavu ir vēsturiski neapbūvētas un kokiem apaugušas teritorijas. Tieši tur būvkompānijas "Merks" uzdevumā projektēšanas biroja "MARK arhitekti" vadošais arhitekts Aleksejs Birjukovs ir uzzīmējis trīs nākotnes namus – 23 stāvus augstas celtnes.

""Merks" pasūtījumā mēs sagatavojām metu piedāvājumu trīs dzīvojamajiem torņiem Lucavsalas dienvidu galā, pie tilta braucot Rīgas virzienā. Šis ir diezgan loģisks turpinājums tai attīstībai, kas Lucavsalā šobrīd ir. Tur pašvaldība diezgan attīstījusi to publiski pieejamo krastmalu, un vislabākais iznākums būtu veidot tur tādu multifunkcionālo centru, kur būtu apvienotas gan rekreācijas iespējas, gan dzīvojamas iespējas, gan tirdzniecības un komercdarbības iespējas, un tas ir vienkārši vēl viens solis tajā virzienā," stāstīja Birjukovs.

Ap 40 tūkstošu kvadrātmetru platībā plānots izveidot 400 dzīvokļus.

Kā redzams arhitekta radītajās vizualizācijās, visas trīs augstceltnes būtu vienādas, visai cieši blakus cita citai. Netālu arī daudzstāvu autostāvvieta, bet starp ēkām – pagalms divos līmeņos ar stāvvietām apakšējā daļā un atpūtas un zaļo zonu virspusē. Kompānijas "Merks" plānus visai atzinīgi vērtē Rīgas galvenais arhitekts Gvido Princis.

"Nu, tā ir tā pilsētbūvnieciskā loģika, kurai mēs šobrīd sekojam pilsētā. Lucavsala ir viens no jaunajiem, perspektīvajiem apbūves attīstības centriem. Tā ir šī loģika, tā ir šī iespēja. Konkrētajā gadījumā "Merks" ir viens no šī zemes gabala īpašniekiem. Viņi šobrīd redz, ka tirgū ir interese un iespējas rīdziniekiem - un varbūt ne tikai - iegādāties jaunus dzīvokļus. Viņi ir zināms attīstītājs pilsētā - gan Skanste, gan ne tikai. Citās pusēs arī viņi attīsta vairākus projektus," skaidroja arhitekts. 

Šajā ziņā "Merks" piedāvājumu izanalizējusi Rīgas arhitektu kolēģija. Tā ieteikusi attīstītājiem sadarbībā ar domi vairāk piedomāt, kā šo teritoriju pielāgot cilvēkiem. Lai bez trim ēkām tur būtu arī veikali, sporta iespējas, biroju nami. Izaicinājums būvkompānijai varētu būt arī tas, ka

jaunākie plānošanas dokumenti Lucavsalā samazinājuši atļauto stāvu skaitu līdz 12, jo Rīga izšķīrusies palikt monocentriska, bet augstākās apbūves atļaut veidot "Merks" mājvietā Skanstē. Savulaik ambiciozos augstceltņu plānus uzņēmums jau samazinājis arī blakus Lucavsalai esošajā Zaķusalā.

Zaķusalas apbūves plāni daļā starp Salu tiltu un televīzijas torni aktualizēti tika arī Rīgas domes Pilsētas īpašuma un attīstības komiteju pēdējās sēdēs. Vairāk nekā gada laikā "Merks" ir sagatavojis Zaķusalas attīstības lokālplānojuma pirmo redakciju. Saistībā ar to kompānija "Zaķusala Estates", kas pieder "Merks", Rīgas domei piedāvā apmainīties īpašumiem. Dome firmai varētu atdot pašreizējo šoseju Zaķusalas krastmalā, bet vēlāk pretī dabūt jaunu ceļu salas vidū, kur to par savu naudu sola izveidot salas attīstītājs. 

Pašreizējais ceļš uz televīzijas torni ved gar pašu Daugavmalu, un Rīgas dome tur vēlas nākotnē redzēt promenādi, kas pieejama ikvienam. Savukārt kompānijai "Merks" ļaus apbūvēt Zaķusalas vidieni, skaidro domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs.

Gājējiem, skrējējiem, velobraucējiem un makšķerniekiem plānots turpmāk ļaut izmantot abus Zaķusalas krastus. Tā liecina salas lokālplānojuma pirmā redakcija, kas tiek nodota sabiedrības izvērtēšanai. "Merks" pasūtinājis plānu gandrīz 35 hektāru zemes attīstībai. Maksimālā apbūve gan tur samazināta līdz 17 stāvu namiem.

Uzņēmuma "Merks" plānu praktiskā puse Zaķusalā gan būšot gadu desmitu jautājums, un tuvākajos gados salas pārvēršanās daudzstāvu un rindu māju apbūvē vēl nav sagaidāma. Tikmēr Lucavsalā gan mājas varētu tapt pāris gados, saka kompānijas pārstāve Liene Meklere-Kutsare: "Saistībā ar Lucavsalu tātad nu šobrīd mēs gaidām vēl Rīgas ekspertu atzinumus un ieteikumus projektu uzlabošanai, ko tad arī veiksim pēc tam, kad to saņemsim. Bet, ja viss norit veiksmīgi un projektu saskaņošana būs pēc plāna, tad tā cerība ir, ka Lucavsalā tuvāko divu gadu laikā tiksim līdz saskaņotam būvprojektam un arī būvniecībai."

Lucavsalas daļas attīstībā varētu ieguldīt ap 30 miljoniem eiro, Zaķusalas plāns paredz pat simtiem miljonu investīcijas.

Bankas “Citadele” ekonomists Mārtiņš Āboliņš intervijā Latvijas Radio vērtēja, ka vairāku māju būvniecība Lucavsalā esot gana reāla iecere: “Ja skatāmies uz būvniecību kopumā, šobrīd cikls būvniecībā ir pozitīvs. Dzīvokļu ziņām aizvien būvējam mazāk nekā kaimiņi Tallinā un Viļņā. Arī cenu līmenis mums ir zemāks. Potenciāls noteikti ir. Manuprāt, vieta ir laba.”

Viņš gan redz risku, ka būvniecība varētu ieilgt, un tas saistīts ar būvniecības aktivitāti Latvijā saistībā ar Eiropas Savienības fondu projektiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti