Panorāma

NEPLP atskaitās par padarīto

Panorāma

Veselības nozari glābs apdrošināšanas polises

Stingrākas prasības maksātnespējas administratoriem

Komisija tomēr atbalsta ierobežojumus banku administratoriem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Koalīcijas partneriem apmainoties savstarpējiem pārmetumiem, Saeimas Budžeta komisija otrdien, 23.maijā, tomēr nolēma virzīt balsošanai plenārsēdē Nacionālās apvienības deputāta Imanta Parādnieka priekšlikumu Kredītiestāžu likumā paredzēt aizliegumu ieņemt likvidējamas bankas administratora amatu personām, kas pēdējo divu gadu laikā ar kādu no bankas kreditoriem slēgušas pilnvarojuma līgumu.

Pret Parādnieka priekšlikumu iebilda “Vienotības” deputāti, pārmetot koalīcijas partnerim centienus ietekmēt "Trasta komercbankas" likvidācijas procesu.

Pret līdzšinējo procesa administratoru Ilmāru Krūmu ierosināts kriminālprocess aizdomās par kāda tiesas sprieduma nepildīšanu.

Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības komisija viņa vietā nolēmusi virzīt zvērinātu advokātu Armandu Rasu. Tomēr, iespējams, ka pēc likuma grozījumu apstiprināšanas viņu amatā vairs nevarēs apstiprināt.

Pats Parādnieks iepriekš paudis, ka priekšlikums tapis pēc konsultācijām ar Latvijas Maksātnespējas administratoru asociāciju un tā mērķis ir pēc iespējas samazināt interešu konflikta iespējamību.  

Pirms nedēļas Saeimas komisija vienojās pagaidām tomēr nevirzīt uz plenārsēdi iepriekš atbalstīto  Parādnieka priekšlikumu Kredītiestāžu likumā, kas paredz papildu ierobežojumus maksātnespējīgas bankas administratora amata pretendentiem, lai vēl tos precizēt, jo no vairākiem deputātiem izskanēja bažas, ka šādā redakcijā likumu varētu izmantot ļaunprātīgos nolūkos.  Izskanēja argumenti, ka pilnvaru var izrakstīt arī bez paša pilnvarojamā ziņas.

Otrdien komisija nolēma likumu attiecināt vienīgi uz personām, kas noslēgušas pilnvarojuma līgumu, tādējādi nodrošinot, ka pilnvaru nevar izrakstīt aizmuguriski. Tomēr koalīcijas deputāti no “Vienotības” tik un tā balsoja pret vai balsojumā atturējās, norādot – papildu ierobežojumi vērsti pret  Armandu Rasu.

“Es gribētu informēt, kāpēc es balsoju pret, mani nepamet doma, ka tas ir piemērots konkrētai personai,” paziņoja Laimdota Straujuma Saeimas deputāte (“Vienotība”).

“Šobrīd mēs iejaucamies Trasta komercbankas maksātnespējas un likvidācijas procesos tiešā veidā, un šeit mēs redzam, ka likuma iesniedzēji ir ļoti skaidri redzama saikne ar ieinteresētajām pusēm,” viņu atbalstīja  Ints Dālderis (“Vienotība”).

“Pilnīgi nepieņemami ir tas, ka politiskais spēks, kas vienmēr iestājies par striktākām normām attiecībā uz korupciju un interešu konflikta novēršanu, pēkšņi maina savu pozīciju pēkšņi nevēlas iestrādāt pārliecinošas normas, kur šis interešu konflikts ir nepārprotams,” uz iebildumiem norādīja Parādnieks.  

Jautāts, vai pastāv bažas par kādu no konkrētajiem procesiem, kas šobrīd notiek, viņš atbildēja apstiprinoši.

“Jā, bija zināms, ka konkrētu cilvēku virza konkrēts politisks spēks,” sacīja Parādnieks.

Tiesas sēde par Rasas apstiprināšanu plānota 29. maijā. Līdz tam viņa virzītājs – Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības komisija (FKTK) –  atkārtoti izvērtēs kandidātu.

“Mums ir šī informācija, mēs viņu bijām zinājuši un vērtējuši jau sākotnēji, mēs viņu izvērtēsim tajā aspektā, kas šodien ir izskanējis,” sacīja FKTK padomes loceklis Gvido Romeiko.

Līdz jauna administratora iecelšanai līdzšinējais – Ilmārs Krūms darbu turpina.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti