Komisijā spraigas diskusijas par maksimālo lauksaimniecības zemes daudzumu vienās rokās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Saeimas Tautsaimniecības komisijā trešdien spraigas diskusijas raisīja jautājums grozījumiem likumā "Par zemes privatizāciju lauku apvidos", kas paredzēs maksimāli pieļaujamo lauksaimniecības zemes daudzumu, ko varēs iegūt viens īpašnieks. 

Komisija izskata likuma grozījumus pirms trešā lasījuma Saeimā. Otrajā lasījumā deputāti atbalstīja ieceri noteikt 2000 hektāru „griestus”, bet trešdien izskanēja priekšlikumi samazināt šo platību pat līdz 500 hektāriem, ziņoja Latvijas Radio korespondents Gunārs Valdmanis.

Mazāku lauksaimniecības platību aizstāvji skaidro, ka mazas saimniecības nodrošina lielāku nodarbinātību un reģionu attīstību.

Deputātu lēmums būs arī  būtiska izšķiršanās; tā noteiks, kā attīstīsies lauksaimniecības nozare un reģioni, cik lielas būs Latvijas lauku saimniecības, cik saimnieciskās aktivitātes centru un darbavietu būs reģionos.

Komisijā izskanēja arī kompromisa piedāvājums - saglabāt 2000 hektāru ierobežojumu, bet ļaut pašvaldībām pēc apstākļiem noteikt ierobežojumu zem 2000 hektāriem.

Jau ziņots, ka lauksaimnieku viedoklis par jauno ierosinājumu ir neviennozīmīgs. „Zemnieku saeima” atbalstīja iepriekš iecerēto ierobežojumu 3000 hektāru apjomā, bet šāda nosacījumu maiņa var negatīvi ietekmēt jau ievērojamu loku Latvijas lauksaimnieku, tāpēc pirms lēmuma pieņemšanas būtu rūpīgi jāvērtē tā ietekme.

Zemkopības ministrijas pārstāvji rosināja šo ierobežojumu noteikt 3000 hektāru apmērā, kā arī paredzēt papildu nosacījumus šim ierobežojumam. Vēl viens no priekšlikumiem bija paredzēt ierobežojumu 6000 hektāru apmērā.

Par šiem priekšlikumiem vēl būs jālemj Saeimas sēdē. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti