Komisija neatbalsta akcīzes nodokļa samazināšanu sidriem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Saeimas Budžeta komisija, gatavojot otrajam lasījumam Akcīzes nodokļa likuma grozījumus, nolēmusi neatbalstīt normu, kas paredzēja nodokļa samazināšanu raudzētajiem dzērieniem, piemēram, sidram. 

Likuma grozījumu sākotnējā redakcija paredzēja vieglajiem raudzētajiem dzērieniem, kuros alkohola saturs nepārsniedz 6 tilpumprocentus, no 1. jūlija piemērot nodokli, kas būtu par vairāk nekā 45 % zemāks nekā patlaban. Savukārt pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem, tostarp alum, nodokli bija plānots palielināt.

Par komisijas šodien pieņemto lēmumu tās priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis pastāstīja, ka komisijas vairākums atbalstīja nodokļa likmes celšanu alkoholiskajiem dzērieniem, savukārt priekšlikums samazināt akcīzi vieglajiem dabīgi raudzētajiem dzērieniem nav atbalstīts.  

Deputāti uzskatīja, ka vieglajiem dabiski raudzētajiem dzērieniem jāatstāj spēkā pašreizējā likme.

Jau ziņots, ka  Saeima izskata koalīcijas atbalstītos priekšlikumus no šī gada jūlija palielināt  akcīzes nodokļa likmi alkoholiskajiem dzērieniem, kas gan paredzēja mazāku likmi sidriem.

Alum akcīzi plānots palielināt no 3,1  eiro (par 100 litriem)  par katru absolūtā spirta tilpumprocentu, uz 4,4 eiro. Pašlaik akcīze arī nevar būt mazāka par 5,69 eiro par 100 litriem alus, un šo slieksni plānots palielināt līdz 8,2.

Vīnam (par 100 litriem) nodokļa likmi plānots palielināt no 64,03 eiro līdz 78 eiro. Savukārt raudzētajiem dzērieniem (par 100 litriem) nodokli plānots diferencēt. Pašlaik akcīzes nodokļa likme ir 64,03  eiro.

Iesniegtie grozījumi paredzēja, ka raudzētajiem dzērieniem ar absolūta spirta saturu no 6 tilpumprocentiem (neieskaitot) likme būs 78 eiro par 100 litriem, bet ar absolūta spirta saturu zem 6 tilpumprocentiem (ieskaitot) –  39 eiro.  Tas ļaus samazināt likmi sidriem.

Pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem (par 100 litriem absolūtā spirta) akcīzi plāno celt no 1337,50 eiro līdz 1385 eiro. 

Aprēķināts, ka kopumā akcīzes nodokļa paaugstināšana alkoholiskajiem dzērieniem šā gada valsts budžetā dotu papildu 3,34 miljonus eiro, 2016.gadā 9,392 miljonus eiro, bet 2017.gadā - 10,221 miljonu eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti