Komisija beidzot vienojas: Vecāki varēs izvēlēties pabalsta saņemšanas ilgumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien beidzot pabeidza darbu pie tā dēvētās demogrāfijas pakas. Labklājības ministrijas sākotnēji iesniegtos grozījumus likumā „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" un Valsts sociālo pabalstu likumā komisija būtiski labojusi, tagad ļaujot iespēju izvēlēties, cik ilgi saņemt vecāku pabalstu.

Dažas pēdējās nedēļas strīdos un pārmetumos pavadītās Sociālo lietu komisijas sēdes par dzimstības veicināšanas pasākumiem trešdien tomēr deva rezultātu: pirms galīgā lasījuma tika atbalstītas būtiskas izmaiņas bērnu pabalstu sistēmā.

„Sākot ar nākošā gada 1. oktobri, šī sistēma mainīsies – vecākiem būs iespēja saņemt valsts pabalstu atbilstoši viņu iemaksu sociālajā apdrošināšanā, bet ne mazāk kā 171 eiro (tas attiecas uz personām, kuras  strādājušas nepilnu darba laiku, kam bijušas nelielas iemaksas), līdz bērna pusotra gada vecumam. Otrā vienošanās, kas panākta – personām, kurām piešķirts vecāku pabalsts no sociālās apdrošināšanas naudām, tiek piešķirts arī bērna kopšanas pabalsts no valsts pamatbudžeta. Un trešā būtiskā vienošanās – vecāku pabalsta laikā līdz pusotram gadam būs  iespēja strādāt un saņemt 30% no piešķirtā vecāku pabalsta," skaidro komisijas vadītāja Aija Barča no Zaļo un Zemnieku savienības.

Patlaban vecāku pabalsts tiek aprēķināts 70% apmērā no sociālās apdrošināšanas iemaksu algas, un to maksā līdz bērna gada vecumam. Izmaiņas paredzēs iespēju izvēlēties: saņemt vecāku pabalstu līdz bērna pusotra gadu vecumam 43,75% apmērā no bruto algas vai arī saņemt to līdz bērna gada vecumam, tādā gadījumā tā apmēru nosakot 60% apmērā. Līdztekus tam turpmāk neatkarīgi no nodarbinātības statusa būs iespēja saņemt arī universālo bērna kopšanas pabalstu 120 latu jeb 171 eiro apmērā.

Lai gan iepriekš komisijas sēdēs raisījās visai asas vārdu pārmaiņas, trešdienas balsojums bija vienbalsīgs - „par" bija arī Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens no „Vienotības":

„Jau sākumā bija skaidrs, ka mūsu pozīcijas atšķīrās ne jautājumā, ka vecāki līdz bērna pusotra gada vecumam ir jāfinansē, bet veidā, ka to dara. Lai neapdraudētu budžetu, mēs atsaucām strīdīgos priekšlikumus, kaut joprojām uzskatām, ka mūsu priekšlikumi bija  mērķētāki un ilgspējīgāki. Bet nu panākta vienošanās, esmu priecīgs. Tagad vecākiem paredzēta arī izvēles iespēja."

Komisijas atbalstītos priekšlikumus iesniedza deputātu grupa no Demogrāfijas lietu apakškomisijas. To skaitā arī Inga Bite no Reformu partijas, kura Labklājības ministrijas bažām nepiekrīt.

Bet premjers Valdis Dombrovskis otrdien pēc budžeta priekšlikumu izskatīšanas valdībā norādīja, ka demogrāfijas paketes pasākumu īstenošanai nākamā gada budžetā ir iezīmēti 17 miljoni eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti