Pusdiena

Dzelzceļa elektrifikācijas liktenis jāizlemj pēc iespējas ātrāk

Pusdiena

Rūdolfs Krieviņš par jauno izglītības standartu

Komisāre: PTO sabrukums būtu katastrofa Eiropai

Komisāre: PTO sabrukums būtu katastrofa Eiropai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) sabrukums būtu katastrofa Eiropai, uzskata Eiropas Savienības (ES) tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma. Lai risinātu esošo krīzi, Brisele ir nākusi klajā ar vairākām idejām, kā modernizēt un pilnveidot šīs organizācijas darbu. Šie priekšlikumi, kā arī tirdzniecības sarunas ar ASV piektdien, 9. novembrī, tiek apspriesti īpaši sasauktā ministru sanāksmē.

Viedokļi par to, kā risināt esošo krīzi, pamatīgi atšķiras. Eiropas Savienība uzstāj, ka būtu jāreformē PTO. Tādēļ tirdzniecības komisāre Malmstrēma nesen ir nākusi klajā ar virkni priekšlikumu. Steidzamākā problēma ir strīdu izskatīšanas mehānisma darbības atjaunošana. Šobrīd jaunu tiesnešu iecelšanu bloķē ASV.

“Mūsuprāt, ja Pasaules Tirdzniecības organizācijā nenotiek reformas, tā riskē pazaudēt savu nozīmi. Un tā būtu katastrofa, jo

šī organizācija spēlē galveno lomu tirdzniecības noteikumu uzstādīšanā visā pasaulē, kas ir bijis ārkārtīgi noderīgi mums visiem,“ sacīja Malsmtrēma.

To, ka PTO šobrīd nav labākajā formā, atzīst arī Latvijas pastāvīgais pārstāvis tajā Mārtiņš Kreitus. “Vienkārša risinājuma nebūs, arī ātra risinājuma nebūs. Ir arī viedoklis, ka krīze vēl nav tik dziļa, lai kaut ko fundamentāli risinātu. Taču tas ir gada jautājums, kad jābūt kaut kādam risinājumam. Tā kā šobrīd mēs esam situācijā, kad visi saprot, ka ir jābūt kaut kādam risinājumam. Bet jau detaļas par to, ko, kādā veidā un kādā secībā risināt, – par to vēl ir jādomā,” norādīja Kreitus.

ASV prezidenta Donalda Trampa nepatika pret starptautiskajām organizācijām ir labi zināma. PTO te nav izņēmums. Tramps dod priekšroku divpusējiem tirdzniecības līgumiem. Šobrīd Vašingtona un Brisele tādu mēģina noslēgt, lai izvairītos no iespējamām muitas nodevām Eiropas automašīnām un to detaļām. To ieviešana būtu sāpīgs sitiens Eiropas ražotājiem.

Austrijas ekonomikas ministre Margarete Šrambēka atzīst, ka sarunas ar Vašingtonu ir jāpaātrina. “Pēdējā nedēļās mēs esam novērojuši, ka ASV uzmanība vairāk tiek pievērsta citiem jautājumiem. Tomēr tas nenozīmē, ka jautājums par tarifiem nevarētu ātri atgriezties dienaskārtībā. Ir svarīgi rīkoties ātri. Laiks šajā gadījumā noteikti nav mūsu pusē," izteicās Šrambēka.

Arī ASV amatpersonas jau ir skaidri brīdinājušas, ka sarunas ar Briseli notiek pārāk lēni un Trampa pacietība var drīz beigties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti