Komercbanku asociācija: Lēmums par «ABLV Bank» būtiski neietekmē vietējo iedzīvotāju un uzņēmumu apkalpošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Tā kā “ABLV Bank” galvenokārt strādāja ar ārvalstu klientiem, lēmums par noguldījumu nepieejamību “ABLV Bank” būtiski neietekmē Latvijas iedzīvotāju un uzņēmumu apkalpošanu, paziņojumā medijiem norāda Latvijas Komercbanku asociācija (LKA).

Notikumu hronoloģija:

Ņemot vērā, ka Eiropas Centrālā banka (ECB) devusi instrukciju neatcelt bankai iepriekš noteiktos maksājumu ierobežojumus, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pieņēmusi lēmumu par noguldījumu nepieejamību, lai varētu nodrošināt garantēto atlīdzību izmaksu sākšanu “ABLV Bank” klientiem.  

 

Asociācija ir pārliecināta, ka izlēmīga un stingra vēršanās pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu ilgtermiņā nesīs ieguvumus, palīdzot Latvijas finanšu sektoram atgūt reputāciju.

LKA norāda arī, ka tā jau iepriekš paudusi neiecietīgu attieksmi pret pārkāpumiem un Latvijas banku sistēmas izmantošanu prettiesiskām darbībām, kas neatbilst starptautiskajai praksei un tiesībām.

"Pievienojamies Finanšu ministrijas (FM) vērtējumam, ka FM sadarbībā ar Latvijas Komercbanku asociāciju, Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK) un citām institūcijām pēdējos gados ir nozīmīgi stiprinājusi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas normatīvo ietvaru, tostarp nodrošinot FKTK instrumentus uzraudzības procesa efektīvai īstenošanai," paziņojumā norāda asociācija.

LKA atzīmē, ka industrija daudz strādā pie augstāko atbilstības standartu ievērošanas un finanšu nozares reputācijas veicināšanas, solot arī turpmāk iestāties par vēl aktīvāku riska klientu īpatsvara samazināšanu, lai sekmētu pilnīgu kvalitātes kontroli.

Asociācijā atgādināja, ka pēc Valsts kases 22. februārī sniegtās informācijas, starptautiskā kredītreitingu aģentūra "S&P Global' pārapstiprināja Latvijas kredītreitingu esošā “A-“līmenī, saglabājot pozitīvu nākotnes novērtējumu. "S&P Global" veiktais izvērtējums ir ārpuskārtas kredītreitinga novērtējums, kas ir saistīts ar ASV Valsts departamenta publicēto paziņojumu par bankas “ABLV Bank” un sekojošajiem Eiropas Centrālās Bankas un FKTK noteiktajiem ierobežojumiem bankas darbībai.

Savā izvērtējumā "S&P Global" norādījusi, ka tiešais fiskālais risks Latvijas valstij saistībā ar "ABLV Bank" ir ierobežots un nebūtisks attiecībā pret Latvijas valsts finanšu spēju, atzīmē LKA.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti