Panorāma

ABLV banka: varējām turpināt darbu

Panorāma

ECB: "ABLV Bank" tiks likvidēta atbilstīgi Latvijas likumiem

LKA: "ABLV Bank" neietekmēs iedzīvotāju apkalpošanu

Komercbanku asociācija: «ABLV Bank» nedienas izraisīja reputācijas problēmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijā trešās lielākās komercbankas "ABLV Bank" grūtības neizraisīja finansiālas, bet gan reputācijas problēmas, to Latvijas Televīzijas Ziņu dienesta  speciālizlaidumā atzina Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) vadītāja Sanda Liepiņa.

Notikumu hronoloģija:

Pēc viņas teiktā, komercbankas reputācijas problēmas saasinājās pēc ASV iestāžu paziņojuma par bankas iespējamo iesaisti naudas atmazgāšanas shēmu organizēšanā, kā rezultātā banka nonāca "tehniskā izolācijā".

 

"Citi partneri nevēlējās sadarboties ar partneri, kura reputācija ir apšaubāma," skaidroja LKA vadītāja.

Viņasprāt, šāds gadījums, kad banka nonāk tik lielās grūtībās reputācijas problēmu dēļ, Latvijas un visas eirozonas vēsturē nav bijis. "Šis ir jauns gadījums," viņa sacīja.

Liepiņa uzsvēra, ka bankas likviditātes rādītājs atbilst noteiktajām prasībām. Tādēļ arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ir pārliecināta, ka bankai pietiks līdzekļu, lai izmaksātu garantēto atlīdzību Latvijas “ABLV Bank” klientiem.

LKA iepriekš pavēstīja: tā kā “ABLV Bank” galvenokārt strādāja ar ārvalstu klientiem, lēmums par noguldījumu nepieejamību “ABLV Bank” būtiski neietekmē Latvijas iedzīvotāju un uzņēmumu apkalpošanu.

Jau ziņots, ka FKTK padome, ņemot vērā, ka Eiropas Centrālās banka (ECB) nav devusi instrukciju atcelt iepriekš noteiktos maksājumu ierobežojumus “ABLV Bank”, naktī uz sestdienu pieņēmusi lēmumu par noguldījumu nepieejamību, lai varētu nodrošinātu garantēto atlīdzību izmaksu sākšanu “ABLV Bank” klientiem.

Noguldījumu nepieejamība bankā iestājas, ja FKTK konstatē, ka banka nespēj izmaksāt saviem klientiem viņu bankas kontā esošos naudas līdzekļus, un FKTK padome pieņem lēmumu par noguldījumu nepieejamības iestāšanos.

Līdz ar to bankas klienti saņems garantēto atlīdzību līdz 100 000 eiro apmērā. Valsts garantēto atlīdzību saņems apmēram 22 750 "ABLV Bank" klientu. Kopumā tam nepieciešami ap 470 miljoni eiro.  

FKTK vadītājs Pēters Putniņš preses konferencē sestdien norādīja, ka turpmākais "ABLV Bank" liktenis ir atkarīgs no ECB, kuras tiešā uzraudzībā ir "ABLV Bank". ECB sestdien paziņoja, ka "ABLV Bank" tiks likvidēta atbilstoši Latvijas likumiem, jo tās glābšana nav sabiedrības interesēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti