Komercbankas iebilst pret maksātnespējas procesa atvieglošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Komercbankas iebilst pret maksātnespējas procesa atvieglošanu fiziskām personām, kura grozījumus šobrīd izskata Saeimas Tautsaimniecības komisija.

Tautsaimniecības komisijā izskatāmais priekšlikums paredz, ka neatkarīgi no summas, ko fiziskā persona ir parādā, saistības varēs dzēst gada līdz pusotra gada laikā, savukārt tie parādnieki, kuri būs parādā līdz 5000 latu lielas summas, vispār nevarēs tikt atzīti par maksātnespējīgiem.

Pašreizējais regulējums paredz, ka lielie parādnieki no saviem parādiem tik ātri vaļā nevar tikt. Ja parāds ir līdz 100 000 latu, tad parāds dzēšas divu gadu laikā, ja vairāk, tad 3,5 gadu laikā.

Latvijas Komercbanku asociācijas vadītājs Mārtiņš Bičevskis norāda, ka 1,5 gadi ir pārāk mazs laiks, kurā parādnieks var norakstīt savus parādus. Bičevskis norādīja, ka ir jābūt taisnīgumam un samērīgumam un tik ātra parāda norakstīšana neatbilst priekšstatiem par tiem. Bičevskis norādīja, ka reizēm pat fiziska persona, kuras parādi bankām ir 3000 latu lieli, nespēj par tiem norēķināties, jo darba alga ir neliela un pastāv vēl arī citi parādi.

Bičevskis norādīja, ka Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšlikums aizstāv lielus parādniekus, kuru ir mazāk kā 5% no visiem parādniekiem. Turklāt arī lielu projektu finansētāji no ārvalstīm baidīsies savus līdzekļus ieguldīt Latvijā, jo pastāv lielāks risks ieguldīto zaudēt. Tāpat prognozējams, ka pieaugs neatgūstamo kredītu skaits.

Viņš piebilda, ka šobrīd Latvijā ir maz mājsaimniecību, kas spēj aizņemties līdzekļus dzīves apstākļu uzlabošanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti