Dienas ziņas

Talsos durvis ver Ukraiņu kopienas centrs

Dienas ziņas

Pārbaudes laiks – līdz pat pusgadam

Kokskaidu granulas – divreiz dārgākas

Kokskaidu granulas kļuvušas krietni dārgākas; aicina necelt tirgū paniku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Gan energoresursu cenu kāpums, gan karš Ukrainā nesen radīja situāciju, ka iedzīvotāji, kuri savu māju apkurina ar granulām, tās strauji izpirka vēl par veco cenu. Tā martā noliktavas pat bija tukšas. Aprīlī granulas tajās atkal pievestas, bet nu tiek tirgotas jau par dubultcenu, turklāt tā vēl var turpināt celties, lēsa tirgotāji. Tikmēr nozares asociācijā nedomā, ka cenu kāpums varētu būt tik straujš, vēstīja Zemgales reģionālā televīzija.

Kādas Jelgavas privātmājas saimnieks Voldemārs pastāstīja, ka paguvis iegādāties granulas divām ziemām uz priekšu vēl par veco cenu, bet tomēr cenu kāpums satrauc. "300 eiro plus, tas ir bišķiņ pārspīlēti manā skatījumā. Mēs jau esam situācijas ķīlnieki, tieši tāpat kā ar gāzi," viņš pauda.

Savukārt jelgavnieks Jānis šobrīd meklē risinājumus, kur granulas iegādāties. Viņu satrauc arī tas, ka tās nevar nopirkt sev nepieciešamajā daudzumā. Ražotāji granulas piedāvājot iegādāties mazākos apjomos, kas nav izdevīgi, jo jāpārmaksā par piegādi.

Jānis sacīja: "Lielākā daļa iedzīvotāju bija savā veidā neziņā, ko tagad darīt, un sūtīja pēc iespējas no visiem ražotājiem granulas. Viņi bija apturējuši tās izdošanas, jo pasūtījumu bija daudz un automātiski tā cena arī pieauga."

Tikmēr paši ražotāji norādīja, ka pasūtījuma izpildei dažkārt nepieciešams mēnesis, un, svārstoties energoresursu un celulozes šķeldas cenai tirgū, nebija skaidrības par gala cenu granulām. Ja iepriekš par paleti bija jāmaksā vidēji 160 eiro, tad tagad tie jau ir vidēji 300 eiro.

SIA ”Staļi” izpilddirektors Artūrs Bukšs teica: "Jautājums pat nav par cenu, bet kurš ražo un ir spējīgs pielāgoties, kurš piedāvā tirgū granulas. Pamats ir celulozes šķelda, un celulozes šķeldu neviens nezina, cik viņa maksās pēc mēneša, pēc diviem mēnešiem, un to mēs redzam procesā un redzam, par kādu cenu viņu nopērkam. Cenu kāpums – tā ir tieša korelācija paletes cenā tam, kā mēs redzam resursu cenu kāpumu."

Aicina necelt paniku

Lai arī pasaules energoresursu tirgus pagaidām ir nestabils, nozares asociācija aicina neraisīt paniku tirgū. Iepriekš patērētāji granulas mēdza iegādāties vasarā, nevis kā tagad – agri pavasarī.

Tas radījis situāciju, ka granulas bija daudzviet izpirktas un tās nevarēja iegādāties.

Latvijas Kokmateriālu ražotāju un tirgotāju asociācijas valdes loceklis Kristaps Klauss teica: "Šie tirgotāji balstījās uz Baltkrievijas, Krievijas granulu ieguvi lielā mērā, šobrīd viņi pārmetušies uz vietējiem un vēl papildus privātām mājsaimniecībām, viņi rauj ārā no ražotājiem šo produktu, kas atkal izdara spiedienu uz cenu, tā kā es gribētu teikt – nomierināmies, nav pamata [panikai]  šodien."

Lai arī ražotāji minēja, ka granulu cena varētu maksāt pat 450 eiro par paleti, nozares asociācija nedomā, ka cenas kāpums tuvākajā laikā būs tik straujš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti