Dienas ziņas

Plāno pseidoreferendumus okupētajos Ukrainas apgabalos

Dienas ziņas

Mediķi rīkos brīdinājuma streiku

Augstas cenas kokskaidu granulām; risinājuma pagaidām nav

Kokrūpnieku federācija: Kokskaidu granulu deficīts nedraud; cenas – neilgtspējīgi augstas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Kokskaidu granulas šobrīd ir viens no kurināmajiem, kuram turpina būtiski pieaugt cena. Dažiem pircējiem aizdomas par iespējams, mākslīgi veidotu deficītu, lai cenu kāpinātu. Konkurences padome šo tirgus segmentu šobrīd nevērtē un pagaidām nevar apstiprināt aizdomas par neatļautu cenu vienošanos. Tikmēr nozares asociācija noliedz kokskaidu granulu deficītu Latvijā.

Cerībā, ka, tuvojoties apkures sezonai, kokskaidu granulu cena stabilizēsies, valmierietis Klāvs Skrastiņš vasarā kurināmo nesteidza iepirkt. Kaut gan pavasarī, veicot pēdējo pirkumu, ražotājs esot brīdinājis – cenas kāps.

"Būtu palielinājums kara dēļ Ukrainā vai piegādātāju dēļ. Vienīgais, ko noteica, ka Latvijā lielais vairums granulu bija no Krievijas un Baltkrievijas," norādīja Klāvs.

Tuvojoties apkures sezonai, valmierietis apsekojis, kas ar cenām notiek interneta vidē. Tāpat viņš sazinājies ar vairākiem ražotājiem un ievērojis, ka cena visiem ir viena. Tāpēc viņam radās aizdomas, ka pastāv nelegāla vienošanās par cenām.

"Apzvanot vismaz 10 kontaktus Valmieras rajonā, Cēsu rajonā, Valkas rajonā un kur te ir lielākie ražotāji, zvanot visiem, cena ir vienāda, pilnīgi vienāda. Granulu pieejamība – lai gan visi teica, ka granulas ir deficīts, granulas var nopirkt kaut vai uzreiz tajā pašā dienā, kaut vai pēc stundas," zināja teikt Klāvs.

Konkurences padome tieši kokskaidu granulu tirgu pašlaik nepēta, un, viņuprāt, cenas šajā nozarē nosaka brīvā tirgus likumi. "Tas, ko mēs pirmšķietami šeit redzam, ka tās cenas tomēr ir atšķirīgas. Ir tikai ievērojams cenu kāpums, kas automātiski nenozīmē, ka tur varētu pastāvēt kāda iespējama aizliegta vienošanās," skaidroja Konkurences padomes Analītiskā departamenta direktore Ieva Dāboliņa.

Tiesa, Konkurences padome nav vērtējusi kokskaidu tirgu un apgalvot – ir vai nav vienošanās – nevar. Konkurences uzraugi gan pašlaik pēta šķeldas tirgu un šķeldas cenu veidošanas mehānismu.

Tikmēr Latvijas Kokrūpnieku federācijā atzina, ka granulu tirgū pašreizējā cena nav ilgtspējīga un kokskaidu granulu deficīts nedraud.

"Gan elektrības, gāzes, gan granulu cenas šobrīd ir neilgtspējīgi augstas. Tas nav jaunais normālais.

Ja nenotiks liels force majeure, šīm cenām visām vajag kristies," pauda Latvijas Kokrūpnieku federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss.

Viņš skaidroja, šajā sezonā Latvijas tirgū iesaistās dalībnieki, kas iepriekš visu saražoto produkciju tikai eksportēja. Daudzviet Eiropā granulu cena jau pārsniedz 800 eiro par tonnu, tāpēc arī katrs ražotājs nosaka savu cenu. Pašlaik cenas pie ražotājiem Latvijā jau pārsniedzot 500 eiro par tonnu un tā aizvien turpina kāpt.

"Agrāk malkas baļķi mēs pirkām starp 25 un 30 eiro kubikmetrā. Šobrīd tas maksā 90 eiro kubikmetrā. Un, lai saražotu vienu tonnu granulu, ir nepieciešami 2,5–2,6 kubikmetri," sacīja Klauss.

Tikmēr valmierietis Klāvs novērojis vēl kādu interesantu tendenci – īpaši straujš cenu lēciens tirgū noticis mirklī, kad valsts paziņoja par atbalstu mājsaimniecībām gaidāmajā apkures sezonā.

KONTEKSTS:

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā vērojams būtisks energoresursu cenu kāpums.

Tuvojoties apkures sezonai, Latvijā apstiprināts atbalsts energocenu krīzē iedzīvotājiem – daļēja kompensācija apkurei, pensiju piemaksas, kā arī plašāks mājokļa pabalsts. Valdību veidojošās partijas arī vienojās par atbalstu uzņēmumiem energocenu krīzē, kas varētu izmaksāt līdz 200 miljoniem eiro.

Vienlaikus politiķi atzina – iespējams, nāksies lemt vēl par papildu atbalstu. Apspriesta energoresursu cenu griestu ieviešana, kam gan valstij nāktos aizņemties. Premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") iepriekš atzina, ka elektroenerģijas cenu kompensēšanai valdība varētu noteikt cenu griestus pirmajām 100 kilovatstundām (kWh).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti