Dienas ziņas

Ar "Latviju" pa Latviju

Dienas ziņas

Vērgalē mušu dēļ slēgts bērnudārzs

Plāno palielināt ābolu ražošanas apjomu

Kocēnos plāno ražot vairāk ābolu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lai gan ābolu audzēšanas jomā valda sīva konkurence un vietējiem sevišķi grūti konkurēt ar lētajiem poļu āboliem, Kocēnu novada Dikļu pagasta “Rīvēnu” saimnieks Gints Neimanis nolēmis riskēt un būtiski palielināt ražošanas apjomu. 

Pirmais solis jau sperts – tapusi jauna noliktava ar plašu telpu ražas šķirošanai un fasēšanai. Nākamā iecere - līdzās jau esošajam 6,5 hektāru lielajam ābeļdārzam ierīkot jaunu ar divtik lielu platību.  

Šī gada ābolu ražas novākšana Dikļu pagasta zemnieku saimniecībā “Rīvēni” jau tuvojas noslēgumam. Par ražu  saimnieks nesūdzas un ar gandarījumu noraugās, kā teju vai līdz pusei piepildījusies jaunā noliktava ar 100 tonnu ābolu uzglabāšanas jaudu. Jauna un moderna noliktava „Rīvēnos” bija ļoti nepieciešama. Līdz šim raža glabāta mazā pagrabā, kur nemaz visiem āboliem nav pieticis vietas, turklāt neatbilstošo apstākļu dēļ ābolu uzglabāšanas laiks bijis ļoti īss.

“Ja ābols netiek turēts zemā temperatūrā ar attiecīgu mitruma režīmu, tad ābols nogatavojās un sāk iežūt un, protams, tad ilgi saglabāt nebija iespējams. Bija dažādi risinājumi, kur izvietot, bet tas bija gan darbietilpīgi, gan arī izmaksu ziņā diezgan grūti,” atzīst  Dikļu pagasta z/s “Rīvēni” saimnieks Gints Neimanis.

Tik liela noliktava būvēta ar rezervi nākamajiem gadiem, jo līdzās jau esošajam ābeļdārzam  plānots stādīt vēl vienu, divreiz lielāku. Ņemot vērā plānoto attīstību, Gints Neimanis ir gandarīts, ka šogad beidzot ir ieviesta arī tā dēvētā sezonas laukstrādnieku programma. Tagad bez bažām ražas novākšanā legāli var izmantot vietējo darbaspēku un tas turpmākajos gados būs zīmīgs finansiāls atvieglojums.  

Šis nodokļu slogs uz mani kā uzņēmēju ir ievērojami mazāks, salīdzinot ar to, ja es šo cilvēkus algotu kā pastāvīgos darbiniekus,” norāda Gints Neimanis. Sezonas laukstrādnieku ienākuma nodoklis paredzēts 15% apmērā no laukstrādnieka nopelnītā atalgojuma. Šobrīd “Rīvēnu” ābolu novākšanā iesaistīti trīs cilvēki.

Dikļu pagasta iedzīvotājs Valdis Gavrilovs atzīst, ka tas viss „drusciņ kaut kā finansiāli palīdz”, jo viņš  ir pensionārs un tā var kaut ko piepelnīt.

“Šeit mums Dikļos darba nav, un grūti ir izbraukāt uz pilsētu un, ja var šeit piepelnīties papildus, tad tas ir ļoti labi,” saka Dikļu pagasta iedzīvotāja Inita Neilande.

Sezonas laukstrādniekus var nodarbināt tikai līdz novembra beigām, taču palīdzīga roka ābolu šķirošanā un fasēšanā būs nepieciešama arī ziemas sezonā, tāpēc Gints Neimanis pieļauj domu, ar kādu no darbiniekiem darba attiecības uz to laiku turpināt jau kā ar pastāvīgu darbinieku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti