Pusdiena

Pusdiena 23.02.2017

Pusdiena

Biznesa koledža zaudē tiesības izsniegt valsts atzītus diplomus

Koalīcijas partijas konceptuāli atbalsta darbaspēka nodokļa sloga mazināšanu

Koalīcijas partijas konceptuāli atbalsta darbaspēka nodokļa sloga mazināšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Koalīcijas partijas konceptuāli atbalsta neapliekamā minimuma paaugstināšanu un darbaspēka nodokļa mazināšanu, bet vēlas redzēt konkrētu piedāvājumu un skaitļus, ko Finanšu ministrija pašlaik vēl tikai izstrādā.

Neoficiāli izskanējuši vairāki skaitļi attiecībā uz nodokļu reformu, kas Finanšu ministrijai jāizstrādā līdz 1. aprīlim, tostarp neapliekamā minimuma paaugstināšana līdz 350 eiro. Nacionālās apvienības un “Vienotības” pārstāvji norāda, ka pozitīvi vērtē ieceri samazināt nodokļu slogu darbaspēkam, tomēr pirms vērtējuma būtu jāredz arī aprēķini.  

Nākamnedēļ Nacionālās trīspusējās sadarbības padomē plānots prezentēt jaunās nodokļu politikas aprises. Šobrīd jau neoficiāli izskanējis, ka neapliekamo minimumu algām varētu palielināt vairākas reizes līdz pat 350 eiro. Lielo algu saņēmējiem gan neapliekamais minimums būtu mazāks.

Tiktu samazināts arī iedzīvotāju ienākumu nodoklis no 23% līdz 20%. Savukārt uzņēmējiem reinvestētās peļņas likmi varētu samazināt līdz nullei, taču izņemto peļņu aplikt ar 20% nodokli.

Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Zaļo un zemnieku savienības deputāts Edgars Putra uzsver, ka šāds piedāvājums nācis no uzņēmēju organizācijām un konkrētu „jā” ministrija tam vēl nav teikusi.

“Šobrīd mēs vērtējam šos priekšlikumus. Ietekme uz budžetu vai budžeta pārbīdīšanās kā tādas no viena nodokļa uz otru ir diezgan lielas,” atzina Putra.

“Lai pieņemtu šādus konceptuālus, ļoti lielus lēmumus, ir attiecīgi vajadzīgs laiks. Šobrīd mēs nesakām nē, bet skaidru jā… Mēs teiksim tuvākajā laikā, kas varētu būt nākamajā nedēļā,” sacīja Putra.

Putra atzina, ka iespējamās nodokļu izmaiņas vēl nav pārrunātas ar koalīcijas partneriem “Vienotību” un Nacionālo apvienību. Vispirms esot jāveic konkrēti aprēķini.

Tomēr gan “Vienotības” priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns, gan Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš norādīja, ka piedāvājums sakrīt ar partiju redzējumu.

Smiltēns sacīja, ka “Vienotība” atbalsta reinvestētās peļņas neaplikšanu ar nodokli, kā arī iedzīvotāju ienākumu nodokļa salāgošanu ar izņemtās peļņas nodokli. Tomēr kopējam vērtējumam jāsagaida aprēķini.

“Mēs paskatīsimies kopējo piedāvājumu 1. aprīlī, tādēļ ka visi šie jautājumi jāskatās ir kopumā, kā tas sistēmiski vispār strādā. Bet principā neapliekamā minimuma palielināšana ir vienmēr bijusi “Vienotības” prioritāte, un mēs to esam sistēmiski arī darījuši. Konsekventi to esam darījuši tad, kad mums ir bijis premjers un finanšu ministrs. Tāpat arī minimālā alga – konsekventi esam palielinājuši gandrīz katru budžetu,” sacīja Smiltēns.

Arī Gaidis Bērziņš uzsver, ka partijas rīcībā nav oficiālas informācijas ar skaitļiem. Taču kopumā Nacionālā apvienība iestājas par nodokļu sloga pārlikšanu no darbaspēka uz kapitālu, kas sakrīt ar uzņēmēju piedāvāto.

“Publiski pieejamajā informācijā mēs saskatām šīs iezīmes. Arī attiecībā uz neatliekamā minimuma iespējamo palielināšanu – Nacionālā apvienība vienmēr ir iestājusies par to. Vairākus gadus esam cīnījušies, un mums ir izdevies panākt to, ka šis neapliekamais minimums pakāpeniski tiek palielināts. Tā kā es domāju, ka tas noteikti sakristu ar to, ko mēs paši esam plānojuši darīt,” sacīja Bērziņš.

Plānotās izmaiņas nodokļos stātos spēkā no nākamā gada sākuma. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti