Koalīcijas deputāti piedāvās diskutēt par lēnāku akcīzes kāpumu alkoholam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Koalīcijas partiju “KPV LV” un Jaunā konservatīvā partija deputāti rosinās diskutēt par lēnāku akcīzes nodokļa kāpumu alkoholam. Plānots, ka no šā gada 1. marta akcīzes nodokļa likmes grādīgajiem dzērieniem strauji augs. Saeimas atbildīgajā komisijā deputāti un nozares pārstāvji sprieda par iespējamajām straujā kāpuma sekām. Nevalstisko organizāciju pārstāvji prognozēja, ka tas var veicināt nelegālo biznesu, kā arī iznīcināt pierobežu tirdzniecību.  

ĪSUMĀ:

  • Šogad martā akcīzi stiprajam alkoholam plānots  celt par 30%.
  • Alkohola nozares asociācija: tas mazinās pierobežas tirdzniecību un nodokļu ieņēmumus.
  • VID pauž bažas par nelegālu ražotņu uzplaukumu un nodokļu iekasēšanu.
  • FM atzīst: ekonomiski izdevīgāks solis būtu akcīzi celt pakāpeniski.
  • “KPV LV” un JKP deputāti rosinās diskutēt par lēnāku akcīzes kāpumu.

Nozares pārstāvji deputātiem sacīja, ka līdz šim veiktās izmaiņas akcīzes nodokļa piemērošanā alkoholam nav devusi gaidīto rezultātu. Latvijas Alkohola nozares asociācijas pārstāvis Dāvis Vītols atsaucās uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datiem, sakot, ka alkohola akcīzes nodokļa iekasēšana pērn būtiski atpalika no plānotā.

Koalīcijas deputāti piedāvās diskutēt par lēnāku akcīzes kāpumu alkoholam
00:00 / 03:43
Lejuplādēt

Savukārt ar martu iecerētās jaunās likmes negatīvi ietekmēs pierobežas tirdzniecību, sacīja Vītols.

“Ja 2020. gadā mums būs lielāks akcīzes nodoklis grādīgajiem dzērieniem nekā Igaunijā, tas nozīmē, ka pierobežas tirdzniecība pilnībā izzudīs, pazudīs 20% no Latvijas tirgus, kas rezultēties lielos akcīzes nodokļa ieņēmumu zudumos.

Pēc mūsu prognozēm, ja kāpinām likmi pēc esoša likuma no 1. marta,  zaudējums būs 37 miljoni eiro,” prognozēja Vītols.

Vītols teica, ka pēc grādīgajiem dzērieniem uz Latviju brauc gan igauņi, gan somi, te tērējot naudu arī degvielā un citās precēs. Tāpēc, pēc viņa domām, nodokļu zudums varētu būt ievērojami lielāks.

Ja izmaiņas stāsies spēkā, stiprā alkohola cenu palielinot par trim eiro, var aktivizēties nelegālais tirgus. Šādu scenāriju komisijas sēdē pieļāva gan Vītols, gan Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Akcīzes preču aprites daļas vadītāja Baiba Šmite-Roķe.

Viņa klāstīja, ka VID ir bažas, ka radīsies nelegālas ražotnes un būs daudz fizisko personu, kas ražo alkoholu. Lai gan alkohola destilēšana ir aizliegta, jau šobrīd Latgalē daudzi “dzen savu šmakovku”, destilācijas aprāti Latvijā nav aizliegti, un tos var brīvi var iegādāties, bet tiesībsargājošo iestāžu kapacitāte neļaus to visu pietiekami kontrolēt.

VID amatpersona atsaucās uz vēsturi. 2009. gadā, kad arī nopietni kāpa akcīzes nodokļa likme alkoholam, legālais tirgus samazinājās par vairāk nekā 30%.

Arī Finanšu ministrijas pārstāvji Ilmārs Šņucins atzina, ka pareizāks un ekonomiski izdevīgāks solis būtu akcīzi celt pakāpeniski.

“No ieņēmumu efektivizācijas viedokļa, ar mazāku nodokļa kāpumu var panākt tādus pašus vai lielākus ieņēmumus, ja noteiktā apjomā tiek saglabāta pierobežas tirdzniecība. Scenāriji ir dažādi, bet ir skaidrs, ka mazāka likme ir efektīva tikai komplektā ar pierobežas tirdzniecību,” norādīja Šņucins.

Pēc apakškomisijas sēdes tās vadītāja Iveta Benhena-Bēkena no ''KPV LV'' atzina, ka varētu šī nodokļa celšanu piebremzēt. Viņas pārstāvētais politiskais spēks būtu gatavs rosināt diskutēt par šo jautājumu, jo partija neuzskata, ka strauja akcīzes celšana būtu pragmatiska.

Līdzīgu viedokli pauda arī viņas kolēģis Gatis Eglītis no Jaunās konservatīvās partijas (JKP).

KONTEKSTS:

Akcīzes nodokļa likmju paaugstināšana tika plānota nodokļa reformas ietvaros, ko valsts uzsāka 2017. gadā. Ar akcīzes nodokļa paaugstinājumu tika paredzēts kompensēt ieņēmumu samazinājumu citos budžeta posteņos. Plāns paredz palielināt stiprā alkohola akcīzi jau no 2020. gada 1. marta par 30%.

Pirmais akcīzes nodokļa paaugstinājums notika jau 2018. gada sākumā. Igaunijas parlaments no 2019. gada 1. jūlija samazināja akcīzes nodokli alkoholam par 25%, tādējādi apdraudot Latvijas pierobežas tirdzniecību. Latvijas valdība, reaģējot uz Igaunijas akcīzes nodokļa izmaiņām, samazināja akcīzes nodokli stiprajam alkoholam par 15% līdz 2020. gada martam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti