Koalīcija vienojas pensijas šogad indeksēt agrāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Koalīcijas partijas vienojušās pensijas šogad indeksēt agrāk. Šāda iecere atbalstīta, lai palīdzētu maznodrošinātajai sabiedrības daļai cenu kāpuma iespaidā. 

Premjers Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”) otrdien preses konferencē pēc koalīcijas partiju tikšanās un valdības sēdes norādīja: “Esam konceptuāli atbalstījuši agrāku pensiju indeksāciju šogad. (..) Tas būtu tiešs, mērķēts pabalsts vairāk nekā pusmiljonam mūsu valsts pensionāru.” 

Konkrētus pārcelšanas datumus gan Kariņš neminēja, tomēr iepriekš tapis zināms, ka Labklājības ministrija (LM) plāno pensiju indeksāciju pārcelt no oktobra uz septembri.

LM uzdots turpināt strādāt arī pie citiem atbalsta mehānismiem, piemēram, mājokļa pabalsta. Kariņš uzsvēra, ka mērķis ir palīdzību sniegt nevis visiem, bet gan tiem, kam tas visvairāk vajadzīgs.

Zināms, ka Labklājības ministrija gatavo arī grozījumus normatīvajos aktos, lai no 2023. gada 1. janvāra palielinātu minimālos ienākumu sliekšņus un turpmāk to darītu reizi gadā, nevis trīs gados. Tas attiektos uz minimālajām vecuma, invaliditātes un apgādnieka zaudējuma pensijām, valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, garantēto minimālo ienākumu slieksni, trūcīgo un maznodrošināto mājsaimniecību ienākumiem. Tāpat zināms, ka cenu kāpuma iespaidā pensionāriem, kuriem pensijas apmērs nepārsniedz maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni, varētu piešķirt vienreizēju pabalstu 200 eiro apmērā.

KONTEKSTS:

Valdība plāno izstrādāt mērķētu atbalsta mehānismu tiem, kam šajā laikā tas nepieciešams, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu martā norādīja premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība"), vēsta LETA. Viņš pauda, ka tas tiks sniegts papildus jau apstiprinātajam un spēkā esošajam 450 miljonu eiro atbalstam energoresursu cenu sadārdzinājuma kompensēšanai.

2021./2022. gada ziemas sezonā vērojams gan elektroenerģijas, gan dabasgāzes cenu kāpums, kas ietekmē apkures izmaksas. Valsts lēš, ka tas būtiski var ietekmēt zemu ienākumu mājsaimniecības, kurās pastāv risks norēķināties par mājokļa uzturēšanu šajā apkures sezonā, īpaši pensijas vecuma personām un personām ar invaliditāti.

Lai kompensētu straujo cenu kāpumu ziemas sezonā, elektroenerģijai uz pusi samazināts sadales pakalpojuma tarifs. Tāpat paplašināts mājokļa pabalsta saņēmēju loks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti