Koalīcija vēl vērtēs, vai atlikt gāzes tirgus liberalizāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Koalīcija pirmdien vienojās pagaidām vēl Saeimā nevirzīt grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz atlikt gāzes tirgus atvēršanu no nākamā gada aprīļa. Jautājums atlikts, ņemot vērā Nacionālās apvienības (NA) un Reformu partijas paustos iebildumus.

Par gāzes liberalizāciju gan pirmdienas vakarā vēl lems partijas “Vienotības” valdes sēdē. Valde skatīs šo jautājumu, jo frakcijā vairāki deputāti norādījuši, ka “Gazprom” monopola saglabāšana Latvijā nebūtu atblastāma. Līdzīgu veidokli iepriekš pauduši arī NA pārstāvji. Savukārt Reformu partija vairāk sliecas norādīt, ka Latvija, atliekot gāzes tirgus liberalizāciju, paliks pēdējā no Baltijas valstīm, kas šo regulu neievēros.

“Tas ir komplekss jautājums, kas no visiem aspektiem ir jāanalizē,” tā pēc koalīcijas kopsēdes sacīja premjers Valdis Dombrovskis.

Savukārt Saeimas neatkarīgie deputāti pēc būtības nav pret šī jautājuma virzību. "Tomēr jābūt Ministru kabineta darbam pa priekšu, jāsagaida ekonomikas ministra ziņojums par nozari kā tādu. Tur tomēr ir tiesiskie riski. Jāsaņem šīs atbildes, lai tālāk varētu virzīt jautājumu uz Saeimu," norādīja neatkarīgais deputāts Viktors Valainis.

Reformu partijas vadītājs un Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) atzina, ka jautājums diezgan pēkšņi tika iekļauts Saeimas komisijas darba kārtībā pēc "Saskaņas centra" ierosinājuma. "Skaidrs, ka sarunas jāveic, bet tas ir jautājums par to, kas ved sarunas. Mūsuprāt, ir diezgan skaidrs, ka tas ir valdības kompetencē. Mums ir diezgan liela neizpratne, kāpēc premjera partija pēc būtības nolēmusi pārņemt šo jautājumu pie sevis uz likumdevēju."

Par grozījumiem Enerģētikas likumā paredzēts lemt, visticamāk, jau nākamnedeļ, kad Ekonomikas ministrija iesniegs valdībā ziņojumu par situāciju ar gāzes tirgus liberalizāciju.

Viens no Enerģētikas likuma grozījumu kvēlākajiem aizstāvjiem Tautsaimniecības komisijā Dzintars Zaķis jau pirmdien ap pusdienlaiku atzina - viņa vadītā „Vienotības” Saeimas frakcija tos, visticamāk, neatbalstīšot: „Kad redzējām, ka Ekonomikas ministrija stiepj garumā jautājumu par pieteikšanu ministru kabinetā, mums nekas cits neatlika. Tagad no sasaluma punkta esam izkustējušies . Cerams, ka nākamnedēļ enerģētikas jautājumi būs uz diskusiju ministru kabinetā un tad prognozēju, ka mēs saņemsim vienu apjomīgu enerģētikas likuma grozījumu piedāvājumi, kurā liberalizācijas jautājumi tiks detalizēti aprakstīti. Trešdien mēs pieņemsim galīgo lēmumu. Pieredze man ir uzkrāta pietiekama, lai prognozētu, ka frakcijas viedoklis būs noraidošs,” sacīja Zaķis.

Jau vēstīts, ka  Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputātu vairākums februāra beigās sēdē vienojās veikt grozījumus Enerģētikas likumā, atliekot gāzes tirgus liberalizāciju līdz brīdim, kamēr netiks panākti efektīvi starpsavienojumi ar trešajām valstīm, izņemot Igauniju, Lietuvu un Somiju.

Tādējādi atbalstīts AS "Latvijas gāze" ierosinājums veikt grozījumus Enerģētikas likumā, atsakoties no patlaban noteiktā tirgus liberalizācijas termiņa 2014.gada 4.aprīļa. Komisijas vairākums iepriekš nolēmis LG piedāvātos likuma grozījumus virzīt uz balsojumu Saeimā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti