Dienas ziņas

Bulduros sezonu sāk ziemas peldētāji

Dienas ziņas

"Liepājas metalurgā" - sabiedriskā apspriešana

NA pārmet RP vienošanās pārkāpšanu

Koalīcija nevienojas termiņuzturēšanās atļauju jautājumā; NA dusmojas uz RP

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Valdības koalīcija pirmdien kārtējo reizi nespēja vienoties par turpmāko kārtību, kādā varētu izsniegt termiņuzturēšanās atļaujas un kad tās, iespējams, būtu jāpārtrauc izsniegt.

EM piedāvājumam trūkst visas koalīcijas atbalsts

Koalīcijas padomes esot skatījusi Ekonomikas ministrijas piedāvājumu, kurā bija paredzēts, ka ik gadu varētu izsniegt līdz 1000 atļaujām gadījumos, ja cilvēks veic ieguldījumu Latvijas uzņēmējdarbībā vai arī pērk nekustamo īpašumu.

„Mēs gribam novienādot nekustamā īpašuma slieksni. Ja līdz šim Rīgā un Pierīgā tie bija 100 000 lati, tad Ekonomikas ministrijas priekšlikums, ka neatkarīgi no tā, kur ir īpašums, jāmaksā 100 000 latu," pirmdien klāstīja Reformu partijas līderis Edmunds Demiters. „Mēs esam gatavi piekrist tam, ka kvota netiek paaugstināta".

Par katru darījumu būtu paredzēta arī vienreizējā iemaksa Ekonomiskās attīstības fondā 25 tūkstošu eiro apmērā. Šo naudu tālāk varētu izmantot reemigrācijas plāna īstenošanai, piemēram, pirmā mājokļa programmai un demogrāfijas atbalsta iniciatīvām. Vairums koalīcijas partneru Ekonomikas ministrijas piedāvājumam piekrīt, atzina premjers Valdis Dombrovskis. „Viedokļi no „Vienotības" un neatkarīgajiem deputātiem bija atbalstoši, savukārt no Nacionālās apvienības – teiksim, tā – skeptiski," teica premjers.

Savukārt Nacionālā apvienība (NA) vēl joprojām uzstāj, ka gadā drīkst izdot līdz 400 atļaujām. Tomēr NA ir gatava diskutēt par to, ka būtu gatava izdot līdz 700 atļaujām gadā.

Iepriekš arī izskanēja runas par variantu, kurā paredz pakāpenisku izsniegto atļauju samazināšanu līdz 2017.gadam.

NA pārmet RP nekonsekvenci

Tomēr pirmdienas laikā uzliesmojis kārtējais konflikts valdībā esošo partiju vidū. Saeimas koalīcijas attiecības budžeta dēļ kļūst arvien sarežģītākas. Līdz šim pretējās nometnēs vairāk bija Nacionālā apvienība (NA) un „Vienotība". Tagad NA pārmetumi tiek veltīti arī Reformu partijai (RP), kas līdz šim politiskajos strīdos ar premjera partiju bija tās sabiedrotais. Proti, RP piedāvā nacionālistiem nepieņemami lielas kvotas uzturēšanās atļauju piešķiršanai apmaiņā pret nekustamo īpašumu.

Reformu partijas pārstāvētās Ekonomikas ministrijas piedāvājumus - atļaut 1000 šādus darījumus gadā pārāk liels šķita NA. Tās ieskatā tas neveicinās šīs prakses izskaušanu, kas ir NA mērķis. Turklāt RP, rīkojoties kādu interesēs, pārkāpj pati savas apņemšanās.

„Reformu partija bija parakstījusi vienošanos, ar savu parakstu apliecinājusi gatavību 2014. gadā slēgt šo programmu un mēs tomēr uzskatām, ka būtu atklāti jāpasaka, ka šī Reformu parijas atkāpšanās no vienošanās. Nu, ja savulaik valdības veidošanās laikā Reformu partijas plānus patraucēja tanki, tad varbūt šie tanki buldozeru veidā ir atgriezušies, un šis viedoklis atkal ir mainījies," norāda Saeimas deputāts Raivis Dzintars (NA).

Viņš nesaskata iespēju, ka paliekot pie reformu partijas piedāvājuma, Nacionālā apvienība varētu balsot par budžetu. Tas savukārt nozīmētu arī valdības krišanu. Kuluāros jau runāts, ka tādā gadījumā Nacionālās apvienības vietā valdībā varētu nākt Zaļo un zemnieku savienība. Reformu partijā gan uzsver, ka konfrontācija ar Nacionālo apvienību uzturēšanās atļauju jautājumā, nav iegansts, lai to īstenotu. „Manuprāt, nav izsmeltas nebūt visas iespējas šīs koalīcijas partneriem atrast tomēr kompromisu. Un vismaz man dienas kārtībā noteikti nav jautājums par šīs koalīcijas paplašināšanos ar citu politisko spēku," uzsver Demiters.

Dzintars bija sašutis arī par Reformu partijas rīcību, viņaprāt, pārkāpjot abu partiju kopīgi parakstītās budžeta prasības. „Es gribētu uzsvērt, ka Reformu partija bija parakstījusi vienošanos ar gatavību 2014.gadā slēgt šo programmu," akcentēja Dzintars.

Demiters gan uzskata, ka vienošanās ar Nacionālo apvienību nav pārkāpta un ka koalīcija būs spējīga vienoties. „Ja mēs runājam par vienošanos, mūsu retorika ir mainījusies, tajā brīdī, kad Nacionālā apvienība runāja par kvotu," saka Demiters.

Premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") izvairās vērtēt Nacionālās apvienības iespējamo aiziešanu no valdības uzturēšanās atļauju jautājuma dēļ. Pēc viņa teiktā, diskusijas turpinās un kompromisi tiek meklēti.

"Latio" jau rīkojas

Tikmēr nekustamo īpašumu kompānijas „Latio" valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns aktīvi iestājas par pašreizējās kārtības saglabāšanu. Viņa pārstāvētais Latvijas konkurētspējas attīstības fonds arī sācis reklāmas kampaņas medijos.

Lai arī lēmumu pieņēmēji ir politiķi, Šīns neslēpj, ka kampaņa sākta, lai pārliecinātu vēlētājus. Jo tieši viņu dēļ noteiktiem politiskajiem spēkiem ir tik kategoriska nostāja atļauju jautājumā. „Gribas likt politiķiem saprast, ka noteikti var politiķiem likt izvēlēties kādu citu cīņas lauku, kā mums šobrīd Amerika demonstrē - var cīnīties par reformām veselības aprūpē, vienalga ko! Bet šajos trijos gados šī programma ir parādījusi, ka viņa piešķir kaut kādu attīstību, ir kaut kādas pozitīvas pārmaiņas sākušas notikt tautsaimniecībā," norāda Šīns.

Vēstīts, ka jau ilgāku laiku valdībā un to veidojošo partiju vidū ir diskusijas par to, cik lielā daudzumā turpmāk būtu izsniedzamas termiņuzturēšanās atļaujas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti