Koalīcija faktiski vienojusies par līdzekļiem jaunām politikas iniciatīvām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Nākamā gada budžetā būs iespējams papildu sadalīt gandrīz 90 miljonus latu. No tiem lielāko daļu iecerēts novirzīt satiksmes un veselības nozarei. Šāds ir Finanšu ministrijas piedāvājums, ko šodien lielā mērā atbalstījusi koalīcijas padome. Līdz otrdienas valdības sēdei vēl tiks precizēti izglītības un kultūras jomām pieejamie papildu līdzekļi. Savukārt ilgstošas diskusijas vēl gaidāmas par iespējamajiem ieņēmumiem no ostām un izdevumiem demogrāfijas veicināšanas pasākumiem.

Finanšu ministrijas pēdējie aprēķini liecina: ja valdība atbalstīs jaunos priekšlikumus budžeta ieņēmumu palielināšanai - piemēram, izložu un azartspēļu nodokļa likmju paaugstināšanu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa no kapitāla labāku administrēšanu - fiskālā telpa jeb jaunajām iniciatīvām pieejamā nauda būs 88,7 miljoni latu.

Koalīcijas padomei ministrija piedāvāja atbalstāmo iniciatīvu sarakstu. Saskaņā ar to, visvairāk - 25,4 miljonus - saņemtu Satiksmes ministrijas pasākumi, galvenokārt - autoceļu sakārtošanas programmai, kam atvēlēts 21,5 miljons latu. Savukārt Veselības ministrijai papildus paredzēti 22,8 miljoni latu, no kuriem 15,5 miljoni atvēlēti mediķu algu celšanai.

Koalīcija Finanšu ministrijas viedokli atbalstījusi lielā mērā, saka premjers Valdis Dombrovskis no „Vienotības”:

„Mums faktiski vēl jāprecizē aspekti attiecībā uz Izglītības un zinātnes un Kultūras ministrijām, to mēs rīt no rīta izdarīsim, bet kopumā mēs esam tuvu tam, lai vienošanās par jaunajām politikas iniciatīvām būtu. Atsevišķi paliek jautājums par demogrāfijas veicināšanas pasākumiem, sauksim vēl atsevišķas sanāksmes, mēģināsim vienoties gan par summu, gan pasākumu saturu. Finansējuma apjoms pašreiz svārstās starp 8 un 18 miljoniem latu.”

Dzimstības veicināšana ir ļoti būtiska Nacionālajai apvienībai, uzsver šīs frakcijas deputāts Imants Parādnieks: „Visa pakete ir 18 miljoni. Kur meklēt resursu avotus? Pagājušajā budžeta pieņemšanas procesā Finanšu ministrija bija ļoti radoša, un noteikti tā savas radošās spējas var apliecināt arī šogad un šajā jautājumā.”

Savukārt Reformu partijas iecere par iespējamās ostu nodevas ieviešanu pagaidām vairāk atbalstīta tiek vārdos. Lai gan kategoriski pret to neviens neiebilst, vispirms tā būs jāsaskaņo ar valdības sociālajiem partneriem, paziņoja premjers. Reformu partija ideju gan vēl nav atmetusi, saka tās Saeimas frakcijas vadītājs Edmunds Demiters:

„Varu piekrist premjeram, ka ir principiāls atbalsts, bet konkrēti termiņi un virzība - mēs gribētu lielāku atbalstu no partneru puses. Skaidrs, ka šis jautājums nebūs vienkāršs, bet mēs esam pārliecināti, ka to nedrīkst atlikt.”

Budžeta pieņemšanas procesu var apgrūtināt arī uzturēšanās atļauju jautājums. Nacionālās apvienības valdes loceklis Jānis Iesalnieks pat paziņojis, ka partija varētu bloķēt budžeta pieņemšanu, ja sistēmā, kad par investīcijām nekustamajā īpašumā var iegūt uzturēšanās atļauju, nebūs būtisku izmaiņu. Citi apvienības līderi gan apgalvo, ka valdē par šo jautājumu vēl nav lemts, un arī premjers norāda - nekādi ultimāti šajā jomā no „nacionāļiem” nav saņemti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti