Koalīcijā atbalstu negūst datu nesēju nodevas pārcelšana no CD uz viedtālruņiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Valdību veidojošo partiju sanāksmē pilnu atbalstu nav guvusi datu nesēju reforma, kas paredz nodevas atcelšanu CD, bet noteikšanu viedtālruņiem un datoru cietajiem diskiem.

Saistībā ar datu nesēju reformu, kas pašlaik neguva koalīcijas atbalstu, kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) turpinās tikties ar Saeimas frakcijām, pastāstīja premjers Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”).

Puntulis uzsvēra, ka šis ir svarīgs jautājums visai kultūras nozarei. Tāpēc vēl nedēļu turpinās diskusijas par to.

Vienlaikus viņš norādīja uz Satversmes tiesas spriedumā savulaik noteikto, ka Ministru kabinetam ir pienākums regulāri pārvērtēt datu nesēju sarakstu saistībā ar tehnoloģiju attīstību. “Esmu pārliecināts, ka atradīsim kompromisu, mēs atradīsim vienošanos, pirms šis jautājums nonāk līdz tiesai, kā tas nupat bija Igaunijā. Tas ir ne tikai apkaunojoši valstij, bet arī izmaksā zaudējumus daudzu miljonu apmērā. Esmu pārliecināts – mēs tiešām līdz tam nenonāksim,” sacīja Puntulis.

Vairāku koalīcijas partiju pārstāvji kritizēja Kultūras ministrijas iecerētās izmaņas. Tostarp Saeimas deputāts Krišjānis Feldmans (Jaunā konservatīvā partija) pauda, ka “Kultūras ministrija izvēlējusies vieglāko ceļu – uzlikt jaunu regresīvu nodokli”.

Puntulis gan iebilda, ka runa nav par jaunu maksājumu ieviešanu, bet gan izmaiņām attiecībā uz datu nesēju atlīdzību, kas darbojas, kopš 2005. gada.

KONTEKSTS:

Kultūras ministrija (KM) nolēmusi ar datu nesēju atlīdzību apliekamo iekārtu sarakstā iekļaut viedtālruņus un datoru cietos diskus, jo tos izmanto privātai darbu kopēšanai, par ko autoriem pienākas samaksa. Vienlaikus no saraksta svītrotu vairs neaktuālos DVD un CD.

Tas nozīmē, ka, pērkot jaunu viedtālruni, tā cenā būs iekļauts arī vienreizējs maksājums autoriem 1,50 eiro apmērā. Viedtālruņu importētāji un izplatītāji pret šo ieceri izrāda sīvu pretestību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti