KNAB šefs: Korupcija Latvijā mazinās, bet ne pietiekami ātri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Korupcija Latvijā mazinās, taču samazinājums nav pietiekami ātrs. Tā Latvijas Radio intervijā norādīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jēkabs Straume. 

Straume sacīja, ka korupcija Latvijā "noteikti nepieaug", taču vēl ir daudz darba, jo tās samazinājums nav tik ātrs. 

Pagājušajā gadā veiktais KNAB pētījums par sabiedrības uztveri un toleranci pret korupciju liecina, ka "samazinājums dot kukuļus ir vērojams". Taču ir pieaudzis aptaujāto uzņēmēju īpatsvars, kas būtu gatavi dot kukuļus, lai uzvarētu kādā iepirkumā, atklāja Straume.

Taujāts par to, vai klasisko kukuļošanu aizstāj citas noziegumu formas, piemēram, karteļi, Straume norādīja, ka karteļi iet roku rokā ar kukuļiem: "Ja pasūtītājs (..) nepamana to acīmredzamo lietu, ka šeit ļoti ticami ir notikusi cenu sarunāšana, tad ir jāmeklē iemesls, kāpēc nepamana, un acīmredzot tas varētu būt kukulis."

Vienlaikus Straume atzīmēja, ka gribētos, lai tiesu piemērotie sodi par koruptīviem noziegumiem būtu lielāki, tomēr uzsverot, ka noteikti KNAB nevēlas kritizēt neatkarīgu tiesnešu pieņemtus lēmumus, bet tikai pauž savu viedokli.

Straume sacīja: "Liktos, ka prevencija pret kādas personas stāšanos koruptīvās attiecībās būtu lielāka, ja tomēr šie sodi būtu [lielāki]. Neprasām vājprātīgus sodus, varbūt šie sodi nospēlētu lielāku lomu. (..) Varbūt tā ideja varētu būt šos papildsodus piemērot. Papildsods, kā piemēru minot, – aizliegums ieņemt noteiktu laiku kādus amatus valsts pārvaldē, tas tomēr arī atturētu. Ja jau ir notiesāts, ja ir kāja paslīdējusi, tiesa ir pateikusi, ka ir kāja paslīdējusi, tad varbūt tomēr neļaut vēlreiz turpināt dalību valsts pārvaldē un iesaistīties šādās koruptīvās attiecībās."

Latvijas Korupcijas uztveres indeksa 2022. gada rādītājs palicis nemainīgs, liecina starptautiskās pretkorupcijas organizācijas "Transparency International" dati. Straume skaidroja – tas nozīmē, ka atsevišķās jomās Latvijas rādītāji uzlabojas, taču ir arī negatīvas tendences, kas galvenokārt saistītas ar Covid-19 pandēmiju, ekonomikas sabremzēšanos un Krievijas kara pret Ukrainu sekām.

KNAB šefs norādīja, ka birojs drīzumā nāks klajā ar pētniecisku analīzi, lai skaidrāk parādītu sabiedrībai, "kur tad mēs esam un kas ir tās problemātiskās lietas".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti