Panorāma

Latvijā pieaug iecietība pret kontrabandas precēm

Panorāma

Baltijas dizaineri apvienojas izstādē Londonā

KNAB soda "Latvijas dzelzceļa" padomes locekļus

KNAB piemēro 200 eiro sodu LDz padomes locekļiem par apjomīgajām kompensācijām bijušajai valdei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs piemērojis 200 eiro sodu "Latvijas dzelzceļa" (LDz) padomes locekļiem, kas lēma izmaksāt apjomīgās kompensācijas bijušajiem uzņēmuma vadītājiem Edvīnam Bērziņam un Aivaram Strakšas. Lai gan maksājumi par konkurences ierobežojumu – kas varētu būt bijuši ap 450 000 eiro – abiem bija jāizmaksā divu gadu laikā kā ikmēneša atlīdzība, padome piekrita, ka Bērziņš un Strakšas naudu saņem uzreiz.

Līdz ar uzņēmuma pamešanu bijušais "Latvijas dzelzceļa" valdes priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš un valdes loceklis Aivars Strakšas 2019. gadā saņēma ievērojamas kompensācijas. Summas ir konfidenciālas, taču, vērtējot amatpersonu deklarācijas, secināms, ka Bērziņš varētu būt saņēmis līdz 250 000 eiro, savukārt Strakšas – līdz 200 000 eiro. Lielāko daļu veidoja atlīdzība par to, ka abiem bija liegts divus gadus strādāt pie konkurentiem.

Tagad KNAB secinājis, ka "Latvijas dzelzceļa" padome naudas izmaksā pieļāvusi pārkāpumus.

"Atlīdzība izmaksāta nevis tādā kārtībā, kā tas noteikts Darba likumā, proti, tikai pēc darba tiesisko attiecību izbeigšanas un ikmēneša maksājuma veidā, bet gan vienā maksājumā, personām vēl esot darba tiesiskajās attiecībās ar valsts AS "Latvijas dzelzceļš"," skaidroja KNAB pārstāve Agita Antonāne.

Par to četriem uzņēmuma padomes locekļiem birojs piemērojis 200 eiro sodu. Korporatīvās pārvaldības eksperts Andris Grafs uzskata, ka sods varēja būt lielāks gadījumā, ja Bērziņš vai Strakšas konkurences ierobežojumus būtu tiešām pārkāpuši.

"Ja šī līguma vai vienošanās nosacījumi ir ievēroti, tad attiecīgi sekas nav iestājušās tādas, lai piemērotu maksimāli iespējamo sodu," teica Grafs.

Pēc darba "Latvijas dzelzceļā" Bērziņš gan neilgu brīdi strādāja dzelzceļa uzņēmumā Ukrainā, tomēr "Latvijas dzelzceļa" padomes priekšsēdētājs Jānis Lange noliedza, ka tas būtu pamats kompensāciju atprasīt.

"Mēs vērtējām un nebija pamata, nē. Viņš nepārkāpa šo konkurences ierobežojumu, un arī manā rīcībā esošā informācija liecina, ka viņš vairāk neturpina šīs darba tiesiskās attiecības," sacīja Lange.

Savu pārkāpumu Lange atzina. Viņš neesot zinājis, ka nauda par konkurences ierobežošanu jāizmaksā pakāpeniski, nevis uzreiz.

Lange norādīja, ka galvenais iemesls kompensāciju apmēram bija tas, ka Bērziņam un Strakšas dzelzceļā bija divi amati. Šāda prakse uzņēmumā bija deviņus gadus, kā rezultātā prokuratūras ieskatā varētu būt nodarīti zaudējumi gandrīz miljona eiro apmērā. KNAB apstiprina, ka par to turpina izmeklēšanu kriminālprocesā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti