KNAB nav saskatījis nelikumības «Citadeles» pārdošanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), veicot pārbaudi saistībā ar bankas "Citadele" pārdošanu, nav konstatējis pretlikumīgas un koruptīvas darbības, tostarp to, ka amatpersonas būtu nelikumīgi vienojušās par "Citadeles" pārdošanu tās pircēja interesēs.

KNAB arī nesaskatīja pārkāpumus bijušā "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja Dzintara Zaķa, ekspremjera Valda Dombrovska (V) un aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) atpūtas braucienā uz Gruziju, piedaloties "Citadeles" pircēja ASV investīciju fonda "Ripplewood Holdings" oficiālajam pārstāvim Valdim Siksnim.

KNAB ir pabeidzis pārbaudi par valsts amatpersonu rīcību bankas "Citadele" pārdošanā, kas bija sākta pēc opozīcijas deputāta Andreja Elksniņa (S) iesnieguma. KNAB informēja deputātu, ka "izvērtējot iesniegumu un visus materiālus kopumā un to savstarpējā sakarībā, netika gūts apstiprinājums iesniegumā minētajām ziņām par iespējamām pretlikumīgām, tajā skaitā koruptīvām darbībām saistībā ar AS "Citadele banka" pārdošanu".

KNAB arī norāda, ka iesniegumā minētie fakti un pārbaudes laikā iegūtā informācija neliecina par to, ka Zaķis un Vējonis ļaunprātīgi izmantoja dienesta stāvokli vai, izmantojot savu dienesta stāvokli, pieņēma materiālas vērtības, mantiska vai citāda rakstura labumus par kādu jau izdarītu likumīgu vai nelikumīgu darbību vai pieļāva bezdarbību kādas personas interesēs. Tāpat netika konstatēts, ka amatpersonas nelikumīgi vienojušās par "Citadeles" pārdošanu tās pircēja interesēs.

Veicot pārbaudi par braucienu uz Gruziju, KNAB noskaidroja, ka Zaķis, Dombrovskis, Vējonis un Siksnis paši apmaksāja rēķinus ar bankas pārskaitījumu, tāpēc Zaķa un Vējoņa darbībās nav saskatāmi pārkāpumi saistībā ar ierobežojumiem par dāvanu pieņemšanu, kas noteikti likumā par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā.

Izvērtējot valsts amatpersonu rīcību "Citadeles" pārdošanā, KNAB nav konstatējis pazīmes, kas liecinātu par ierobežojumu pārkāpumiem, kas noteikti likumā par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā.

"Ņemot vērā to, ka, izmantojot resoriskās pārbaudes iespējas, netika konstatētas noziedzīgā nodarījuma pazīmes, kā arī to, ka nav pamata uzskatīt, ka būtu iespējams iegūt papildu ziņas, izmantojot kriminālprocesuālos līdzekļus un metodes, nav iemesla un pamata sākt kriminālprocesu," secina KNAB. Lēmumu par atteikšanos sākt kriminālprocesu Elksniņš nevar pārsūdzēt.

Kā ziņots, Elksniņš pērn septembrī vērsās KNAB, aicinot veikt pārbaudi saistībā ar bankas "Citadele" pārdošanas darījumu.

Jau ziņots, pērn 5.novembrī tika parakstīts līgums par valstij piederošo bankas "Citadele" akciju pārdošanu 12 starptautisku investoru grupai un "Ripplewoods Advisors LLC" par 74 miljoniem eiro. Pārdošanas cena gan var mainīties. Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) esot aicinājusi bankas "Citadele" investoru "Ripplewood Advisors LLC" veikt korekcijas bankas "Citadeles" darījuma cenā. Straujuma norādīja, ka banka ir strādājusi ar labiem finanšu rādītājiem. Investors par to esot informēts, tādēļ ticis aicināts koriģēt bankas pārdošanas cenu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti