Klimata pārmaiņas apdraud alus ražošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

ASV prezidents Donalds Tramps paudis pārliecību, ka ekstrēmais klimats, kuru piedzīvojam, normalizēsies pats no sevis. Lielākā daļa zinātnieku gan viņam nepiekrīt. Turklāt jauns pētījums liecina, ka klimata pārmaiņas ietekmē arvien vairāk nozaru un kādu dienu varētu aptrūkties arī alus.

Pētnieki no Lielbritānijas, Ķīnas, Meksikas un ASV analizējuši vairākus klimata scenārijus un prognozē, ka stiprs sausums un karstuma viļņi ietekmēs miežu audzēšanu. Piemēram, Ķīnā, kas ir lielākā alus patērētāja, klimata pārmaiņu ietekmē ražošana varētu samazināties par četriem miljardiem litru gadā.

Mazāka piedāvājuma dēļ celsies alus cena. Pasaulē kopumā paredz, ka alus patēriņš kritīsies par 16 %. ASV, kas ir pasaulē otrais lielākais alus patērētājs, patēriņš varētu kristies pat par 20%. Lai piedāvājuma sarukšanas risku mazinātu, vajadzētu diversificēt miežu izcelsmes valstis un valstīm vajadzētu sadarboties alus tirdzniecībā. Un klimata pārmaiņas neskars tikai alus piedāvājumu vien – tas attieksies arī uz citām  precēm, kā šokolāde, kafija un tēja, un šis saraksts var būt bezgalīgs.

KONTEKSTS

Pasaulei ir steidzami jādara vairāk, lai nepieļautu, ka globālā temperatūra paaugstinātos virs pusotra grāda pēc Celsija skalas. Tas ir galvenais secinājums šonedēļ publicētajā ANO ekspertu ziņojumā. Šodien šo jautājumu Luksemburgā apspriedīs arī Eiropas Savienības valstu vides ministri. Lai arī atšķirība starp pusotru un diviem grādiem, kas uzstādīti kā mērķis Parīzes Klimata nolīgumā, daudziem nešķiet būtiska, zinātnieki šajā pētījumā ir parādījuši pretējo.
 

Zinātnieki informē, ka 12 gadu laikā pieļaujams vidējās pasaules gaisa temperatūras pieaugums par pusotru procentu, nevis iepriekš prognozētajiem 2 procentiem. Diemžēl šī mērķa sasniegšana un enerģētikas sistēmas reforma tuvāko 20 gadu laikā katru gadu pasaulē kopumā izmaksās 2,4 triljonus dolāru jeb 2,5 procentus no pasaules valstu iekšzemes kopprodukta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti