Klaipēdas SGT oficiāli uzsāk komerciālo darbību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Klaipēdas sašķidrinātās gāzes terminālis (SGT) ceturtdien oficiāli uzsāka savu komerciālo darbību. "Terminālis šobrīd sāk darbību kā regulārs gāzes avots Lietuvai un būs nepārtraukti gatavs nodrošināt sašķidrinātās dabasgāzes pārkraušanas un izkraušanas pakalpojumus," paziņojumā norādīja kompānijas "Klaipedos nafta" ģenerāldirektors Mants Bartuška.

Bartuška pauda pārliecību, ka SGT darbības pirmā gada sākums pārliecinās gāzes tirgus dalībniekus, ka terminālis darbojas labi un ir gatavs palielināt darbības apjomus.

SGT pirmajā darbības gadā no Norvēģijas kompānijas "Statoil" tiks importēti 540 miljoni kubikmetru naftas. Tas ir apmēram 20% no Lietuvas gāzes patēriņa, un ir nepieciešams, lai uzturētu SGT darbību. Parējo gāzi Lietuva turpinās iepirkt no Krievijas gāzes kompānijas "Gazprom".

Lietuvas valdība uzsver, ka Klaipēdas SGT uzlabos valsts enerģētisko neatkarību un ir palīdzējis sarunās ar "Gazprom" par cenu pazemināšanu.

Jau ziņots, ka seši vai septiņi gāzes tankkuģi piegādās 540 miljonus kubikmetru gāzes no "Statoil" gadā. Nepieciešamības gadījumā Lietuva  iepirks papildu gāzi no citiem piegādātājiem, ko paredz pašreizējie nesaistošie līgumi. Pašlaik Lietuva ir parakstījusi 12 tādus līgumus, kas ļauj gāzi iepirkt biržā, ja pieprasījums pēc SGT gāzes ir lielāks.

Oktobra beigās Klaipēdas ostā ieradās peldošās gāzes glabātavas un regazifikācijas ( FSRU) kuģis "Independence" ("Neatkarība"), bet 3.decembrī oficiāli tika nodots ekspluatācijā jaunais SGT Klaipēdas ostā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti