Tieša runa

Tieša runa: "Vai partijas spēs uzsākt konstruktīvas valdības veidošanas sarunas"

Tieša runa

Tieša runa: "Kāpēc izteikta neuzticība LTV valdei?"

Tieša runa

Ķirsis uzskata, ka padomju veidošana lielajos Rīgas uzņēmumos ir bezjēdzīga

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Veidot padomes Rīgas pašvaldības lielajās kapitālsabiedrībās valžu darba uzraudzīšanai nav jēgas, jo tās tik un tā būs izkropļotas - proti, tur nonāks personas, kuras nepildīs savus pienākumus pēc labākās sirdsapziņas.

ĪSUMĀ:

  • Ķirsis uzskata, ka padomēs nonāks varai pietuvināti cilvēki.
  • Nacionāla apvienība rosina atlaist Rīgas domi.
  • Linkaits grib lielas pārmaiņas "Rīgas satiksmē" un auditu.
  • Matīss jau runājis par audita sākšanu; norāda, ka aizdevēji interesējas par notiekošo "Rīgas satiksmē", tādēļ jānovērš nākotnes riski.
  • Matīss uzskata, ka bažām par padomēm nevajadzētu būt, jo uz amata vietām rīkos konkursu.

Šādu viedokli Latvijas Televīzijas raidījumā "Tieša runa" pauda Rīgas domes opozīcijas deputāts Vilnis Ķirsis ("Vienotība"). Kā piemēru viņš norādīja pašvaldības uzņēmumu "Rīgas satiksme", kura padomē ir ir "Gods kalpot Rīgai" un "Saskaņa" deputāti. Viņaprāt, tas parāda, ka padomē ir ielikti "savējie", kuri valdēm ļauj darīt to, ko tās vēlas. Proti, tiek īstenota varas vertikāle.

Ķirsis uzskata, ka sistēma nedarbosies, ja tās vadība gribēs to izmantot saviem mērķiem.

Savukārt Nacionālās apvienības pārstāvis Jānis Eglīts uzsvēra, ka "bardaks ir visās Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrībās, tādēļ būtu jāatlaiž visa Rīgas dome un jārīko jaunas vēlēšanas".

Jaunās konservatīvās partijas pārstāvis Tālis Linkaits diskusijā norādīja, ka ir pilnībā jāmaina "Rīgas satiksmes" darbība - nepieciešama neatkarīga saimnieciskās darbības pārbaude, jauna valde, jauna padome, jauns kapitāldaļu pārvaldītājs, kas "Rīgas satiksmes" gadījumā ir Rīgas mērs Nils Ušakovs ("Saskaņa").

Rīgas domes deputāts, Satiksmes un transporta lietu komitejas vadītājs Vadims Baraņņiks ("Saskaņa") aizstāvēja Ušakovu, saucot viņu par labu saimnieku un norādot, ka Ušakovs rīkojies, ņemot vērā to informāciju, kuru viņam sniegusi "Rīgas satiksmes" valde.

"Rīgas satiksmes" pagaidu valdes priekšsēdētājs Anrijs Matīss (kandidējis 13. Saeimas vēlēšanās no "Saskaņas" saraksta) raidījumā uzsvēra, ka attiecībā uz padomēm pašvaldības kapitālsabiedrībās bažām nevajadzētu būt, jo uz amata vietām tiktu rīkoti konkursi, izvēloties atbilstošākos profesionāļus.

Matīss stāstīja, ka jau ir saticies ar auditoriem, lai runātu par "Rīgas satiksmes" saimnieciskās darbības izvērtējuma veikšanu. Pēc viņa teiktā, svarīgi ir parādīt, ka "riski tiek menedžēti" un novērst aizdomas, ka pašvaldības uzņēmumā varētu turpināties korupcija. Matīss norādīja, ka audits varētu notikt kaut nākamnedēļ. Savā pirmajā sēdē jaunā "Rīgas satiksmes" valde gan vēl nebija runājusi par to, vai pārtraukt ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklēšanu saistītos iepirkumus.

KONTEKSTS:

Rīgas domes jaunais vicemērs Oļegs Burovs ("Gods kalpot Rīgai") trešdienas rītā Latvijas Radio atklāja, ka domes vadība pašlaik apsver iespēju veidot padomes Rīgas pašvaldības lielajās kapitālsabiedrībās, tostarp sabiedrības daudz kritizētajā "Rīgas satiksmē" un "Rīgas namu pārvaldniekā".

KNAB novembrī sācis kriminālprocesu saistībā ar pašvaldības uzņēmuma “Rīga satiksme” iepirkumiem un  11. decembrī veicis vairāk nekā 30 kratīšanas, kā arī aizturētas sešas personas Latvijā un vēl divas Polijā. KNAB darbinieki 11.decembrī veica kratīšanu arī Rīgas pašvaldības uzņēmumā "Rīgas satiksme", kā arī Rīgas domē.

Pieci no sešiem aizturētajiem šajā lietā ir apcietināti, viņu vidū arī "Škoda Transportation" komercdirektors Vladislavs Kozaks, uzņēmējs Māris Martinsons un „Rīgas satiksmes” amatpersona Igors Volkinšteins.

KNAB izmeklēšana saistīta ar Polijas un Čehijas uzņēmumu vienošanos ar Rīgas domes un pašvaldības transporta uzņēmuma pārstāvjiem par kukuļu nodošanu un personu piesaistīšanu naudas atmazgāšanai. Lietā figurē trīs iepirkumi un noslēgtie līgumi - par tramvaju, trolejbusu un autobusu piegādi.

Visi pieci pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" valdes locekļi 13.decembrī iesniedza atlūgumus; iecelta pagaidu valde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti