Dienas ziņas

Šūšanas nozarē minimālās algas pieaugumu gaida ar bažām

Dienas ziņas

Kuldīgas slimnīcā attīsta Radioloģijas nodaļu

Ķirbjiem – neražas gads

Ķirbju raža būs maza - salnās un lielajās lietavās tie kļuvuši par «peldķirbjiem»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas lielākajām ogām šis ir neražas gads. Arī vienā no lielākajām ķirbju audzēšanas saimniecībām Tukuma novada Pūres pagastā, kur dažādu šķirņu ķirbji aizņem ap 50 hektāriem, lēš, ka šogad raža būs pat uz pusi mazāka. Ražību galvenokārt esot ietekmējušas vēlās un bargās salnas vasarā, bet šīs nedēļas sākumā piedzīvotā aukstā pelde ietekmēšot uzglabāšanas ilgumu.

Spēcīgās lietus gāzes nedēļas sākumā vietām appludinājušas laukus arī Zemgalē un Kurzemē. Pūres pagastā visslapjākie lauki ir Abavas senlejā, kur atrodas arī viena no lielākajām ķirbju audzēšanas saimniecībām.

Pašreiz lauki ir tikai pārmitrināti, bet nedēļas sākumā teju visas vēl uz lauka esošās lielās ogas burtiski gulējušas ūdenī.

“Es domāju, ka ķirbim noteikti nepatīk peldēt un viņš labprātāk sēdētu sausumā, bet ir tā, kā ir,” atzīst zemnieku saimniecības “Kliblapsas” saimniece Ilze Venterzute. “Uz manu ražu jau tas tik ļoti vairs neatsauksies. Izaudzis ir tas, kas izaudzis, un gan jau pa virsu kaut kā nolasīs. Grūtāk ir tiem, kam kartupeļi vai sīpoli varbūt vēl žūst, bet tas noteikti atsauksies uz ķirbju glabāšanos,” norāda Venterzute.

“Kliblapsās” 50 hektāru platībā aug vairāk nekā 40 šķirņu ķirbju. Ražas vākšana sākoties jau jūlija beigās, tomēr īstais laiks esot septembris.

Šogad lielā noliktava gan vēl pustukša, un pie vainas esot ne tikai lietavas.

Bija pavasara, es pat teikšu - vasaras salnas, kas jau paņēma lielu daļu stādu. Stādi atauga, bet līdz ar to raža pasliktinājās, jo ķirbji vairāk neienākas. Neaizmetās arī augļi, un tad, kad augļi bija aizmetušies, no aukstām naktīm viņi vienkārši nokrita,” bilst Venterzute.

Kopš saimniecība ar ķirbju audzēšanu nodarbojas lielos apmēros, ik gadu noliktavā tiekot ievestas ap 800 tonnām ķirbju, bet šogad varot cerot tikai uz 400 tonnām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti