Pasaules panorāma

Ieskats 12. decembra "Pasaules panorāma" tematos

Pasaules panorāma

Eiropas armija M. Vēbera acīm

Ķīnas pastam - negodīgas priekšrocības?

Ķīnas sūtījumu dēļ Islandes pasts uz maksātnespējas robežas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Islandes pasts, kurš netiek dotēts no valsts budžeta, ir uz maksātnespējas robežas. Tā finanšu nedienas atklāj pasaules pasta plūsmā pastāvošo netaisnību – Ķīnas sūtītās pakas jau vēsturiski tiek apkalpotas par samazinātiem tarifiem. Savukārt ASV prezidents Donalds Tramps šī iemesla dēļ jau piedraudējis izstāties no Pasaules Pasta savienības.

Gluži kā nacionālā pasta dienesti citviet Eiropā un arī ASV, Islandes pasts cieš zaudējumus jau gadiem. Viens no iemesliem ir pasta sūtījumu apjoma kritums, īpaši attiecībā uz vēstulēm, kas ir galvenais pasta ieņēmumu avots. Šogad uzņēmumu izglāba desmit miljonu eiro valsts dotācija. "Šobrīd kompānija ir atpakaļ ierindā. Taču ieņēmumu prognozes nākamajam gadam nav labas, jo samazinās nosūtīto vēstuļu skaits," atzinis Islandes pasta izpilddirektors Ingimundurs Sigurpalsons.

Būtiskāks finanšu nedienu iemesls ir cits - Ķīna. Atbilstoši Pasaules Pasta savienības noteikumiem, Islandes pastam ir jāsubsidē pasta tarifi sūtījumiem no attīstības valstīm, tātad arī Ķīnas. Atšķirībā no citu valstu prakses, Islandes valdība šīs izmaksas nekompensē. Pērn tas pastam izmaksāja vairāk nekā četrus miljonus eiro, jo teju puse paciņu valstī nonāca no Ķīnas.

Sigurpalsons stāstīja, ka vēstuļu skaits Islandes pastā nokrities vairāk, nekā bija gaidāms. "Mēs neguvām ieņēmumus. Tas ir ļoti svarīgi, jo šie ieņēmumi bija vajadzīgi, lai finansētu tos pasta pakalpojumus, kuri mums pēc likuma jānodrošina obligāti," pauda Islandes pasta izpilddirektors.

Pasaules Pasta savienības noteikumi nepalika nepamanīti arī Trampam, kurš regulāri attēlo ASV kā pašu parakstītu starptautisko līgumu nosacījumu upuri. Pašlaik nosūtīt sīkpaku no Ķīnas uz ASV bieži vien ir lētāk, nekā nogādāt to no viena valsts gala uz otru. Ja noteikumi netiks mainīti, Tramps draudējis izstāties no Pasta savienības līdz 2020. gadam.

Dibināta 1874. gadā un nesen iekļauta ANO sistēmā, Pasaules Pasta savienība diktē noteikumus, pēc kādiem 192 nacionālie pasta dienesti savstarpēji piegādā vēstules un pakas. Lai veicinātu globālo komunikāciju, 1969. gadā attīstītās valstis vienojās nabadzīgākām nācijām piemērot atlaidi par sīkpaku apkalpošanu. Tolaik Ķīna bija nabadzīga un izolēta, bet tagad kļuvusi par eksporta milzi, kuras tiešsaistes uzņēmumi uz valstīm visā pasaulē sūta preces 350 miljardu dolāru vērtībā.

Pasaules Pasta savienības noteikumi ir saistoši arī Latvijas Pastam. Pērn attiecībā uz paku sūtījumiem tas reģistrējis pieaugumu 398% apmērā. Taču pretēji islandiešu kolēģiem, Latvijas Pasts ne tikai necieš zaudējumus, bet attīsta e-komerciju, gūst peļņu un pat sācis sadarbību ar Ķīnas loģistikas uzņēmumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti