Pusdiena

Rīgas domei pārmet vāji sagatavotus projektus ar lieliem tēriņiem

Pusdiena

Britu valdība spriež par pastiprinātu gatavošanos «Brexit» bez vienošanās

Ķīnas reformu 40.gadskārtā prezidents Sji Dziņpins sola īstenot dažādus brīnumus

Ķīnas reformu 40. gadskārtā prezidents Sji Dziņpins sola īstenot dažādus brīnumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ķīna ir sasniegusi punktu, no kura var virzīties tikai uz priekšu, un Ķīnai kā lielai valstij ir jābūt arī augstiem mērķiem. Ar šādu paziņojumu, atzīmējot 40. gadskārtu kopš reformu aizsākšanas valstī, klajā nācis Ķīnas prezidents Sji Dziņpins. Viņš solījis arī īstenot dažādus brīnumus, kas pārsteigs visu pasauli, vienlaicīgi solot dominējošo stāvokli nepanākt uz citu valstu rēķina.

Pirms 40 gadiem Ķīnas Komunistiskās partijas līderis Dens Sjaopiņs paziņoja par jaunas "Reformu un atvēršanās" kampaņas sākumu. Pēc gadu desmitiem ilgās nabadzības un bada Mao Dzeduna valdīšanas laikā Dena Sjaopiņa spertais solis daudziem izrādījās liels pārsteigums. Tika atļauta privātā uzņēmējdarbība un lauksaimniekiem atļauts savus produktus pārdot tirgū. Sākotnēji lauku reģionos uzsāktās pārmaiņas vēlāk strauji pārsviedās arī uz pilsētām.

Pirms 40 gadiem uzsāktās reformas ir izrādījušās pārsteidzoši veiksmīgas, ļaujot Ķīnai ļoti īsā laikā kļūt par pasaulē otro lielāko ekonomiku un izvedot simtiem miljonus cilvēku no nabadzības.

Ja vēl 1978. gadā Ķīnas iekšzemes kopprodukts bija vien aptuveni 150 miljardi dolāru, tad tagad tie jau ir aptuveni 12 triljoni dolāru.

Otrdien uzrunājot savas partijas biedrus, šībrīža Ķīnas prezidents Sji paziņojis, ka, par spīti Ķīnas pašreizējiem sasniegumiem, viņa vadītā valsts nevēlas kļūt par hegemonu. Sji solījis turpināt valsts ekonomikas liberalizāciju un atbalstīt privātos uzņēmumus, vienlaicīgi solot stiprināt arī valsts īpašumā esošās kompānija.

Pēc prezidenta vārdiem, līdzšinējos sasniegumus ir izdevies sasniegt ar smagu darbu, drosmi un gudrību, paužot cerību, ka drīzumā Ķīnas ekonomika sāks uzrādīt jaunus brīnumus, kas pārsteigs visu pasauli. Vienlaicīgi norādīts, ka Pekina negatavojas atkāpties no vienas partijas sistēmas.  Ķīnas politikas vērotāji šo paziņojumu jau iztulkojuši kā nevēlēšanos mainīt valsts iekšienē īstenoto politiku, piemēram, vēršanos pret politiskajiem disidentiem vai, piemēram, musulmaņu minoritāti.

Sji arī īpaši norādījis, ka netikšot pieņemtas pavēles no nevienas valstis. Lai arī šajā paziņojumā vārdā netika nosauktas Amerikas Savienotās Valstis (ASV), Sji uzsvēris, ka Ķīna nevienam nerada draudus. Tā vietā Ķīna arvien izteiktāk tuvojoties globālās skatuves centram, kļūstot par starptautiski atzītu miera veidotāju, ieguldītāju globālajā attīstībā un starptautiskās kārtības aizstāvi.

Raidsabiedrība BBC gan norāda, ka salu militarizēšana Dienvidķīnas jūrā blakus nozīmīgiem kuģošanas un tirdzniecības ceļiem liecina par vēlmi dominēt reģionā. Turklāt, palīdzot citām Āzijas un Āfrikas valstīm celt ļoti nepieciešamo infrastruktūru, Ķīna faktiski radot šīm valstīm miljardiem dolāru lielus parādus, tādējādi cenšoties iegūt stratēģisko ietekmi.

Taču, kā norāda ārvalstu prese, savā uzrunā Sji faktiski ir brīdinājis, ka tuvākajos gados situācija var nedaudz pasliktināties. Par to liecina ekonomiskās izaugsmes tempu mazināšanās, lai arī šogad izaugsme tāpat ir plānota aptuveni 6%-6,5% robežās, pieaugošais valsts parāds un briestošais tirdzniecības karš ar ASV.

Lai arī pēc ASV un Ķīnas prezidentu tikšanās uz laiku ir panākta jauno muitas tarifu ieviešanas atlikšana, eksperti prognozē, ka agri vai vēlu saspīlējums starp lielvarām atkal aktualizēsies.

Kā norāda televīzijas sabiedrība CNN, pat solot jaunus ekonomiskos brīnumus, Sji nav sniedzis nekādus konkrētus piedāvājumus, kā jaunos izaicinājumus pārvarēt.

Šķiet, šāda neskaidrība ir jau paspējusi atbalsoties finanšu tirgos. Ķīnas biržu indeksi pēc Sji paziņojuma ir nedaudz kritušies un, kā CNN atzinis Ekonomiskās izmeklēšanas vienības Ķīnas eksperts Toms Raffertijs, gan vietējie, gan ārvalstu investori ir nedaudz vīlušies, jo nekādus piedāvājumus par īstermiņa problēmu risinājumiem viņi nav sadzirdējuši. Bet ar solījumiem pārskatīt pašreizējās reformas un labot, kas labojams, diemžēl neesot pietiekami.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti