Ķīnas fondu tirgus piedzīvo krasāko lejupslīdi pēdējo astoņu gadu laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Tirdzniecības sesija Āzijas biržās pirmdien noslēgusies ar lielu mīnusa zīmi, indeksam „Shanghai Composite” piedzīvojot lielāko kritumu kopš 2007.gada - par 8,5%, vēsta ārvalstu mediji.

Kārtējā lejupslīde Ķīnas fondu tirgū piedzīvota pēc tam, kad nāca klajā dati par vājāku ekonomikas izaugsmi, kas savukārt vairo bažas par pasaulē otras lielākās ekonomikas nākotni.

Turklāt pirmdien kļuva zināms, ka rūpniecības sektorā strādājošo uzņēmumu peļņa šā gada jūnijā salīdzinājumā ar nopelnīto šajā mēnesī pirms gada ir sarukusi par 0,3%.

Savukārt pirms tam - pagājušās nedēļas pēdējā darba dienā - publicēti dati, kas rāda zemāko rūpniecības sniegumu pēdējo 15 mēnešu laikā.

Tirdzniecības firmas „IG” analītiķis Bernards Avs BBC sacījis, ka „pārsteidzoši vājie” apstrādes rūpniecības dati audzēja satraukumu par to, ka Ķīnas izaugsmes tempi varētu būt sliktāki par iepriekš prognozētajiem.

Pirmdien Šanhajas fondu tirgū piedzīvotā lejupslīde ir straujākais vienas dienas kritums kopš 2007.gada februāra.

Investoriem reaģējot uz kraso lejupslīdi Ķīnas fondu tirgū, pirmdien tirdzniecība saruka arī Eiropas akciju tirgos.

Tāpat investori bažījas par to, ka drīzumā varētu tikt pārtraukta ekonomikas sildīšanas programma, kuru valdība izšķīrās sākt, lai apturētu iepriekšējo smago kritumu Ķīnas akciju tirgū. Tikmēr starptautiskais kredītrisku apdrošinātājs “Coface” pazeminājis Ķīnas kredītreitingu par vienu pakāpi, prognozējot tai iekšējā kopprodukta kritumu par septiņiem procentiem šā gada laikā. Ķīnas izaugsmes tempu samazināšanās un akciju vērtības krišana veicinājusi arī kārtējo naftas cenas samazināšanos

Jau vēstīts, ka Ķīnas fondu tirgus lejupslīdi piedzīvoja samērā nesen, taču pēc valdības iejaukšanās vērtspapīru tirgus atguvās. Finanšu eksperti toreiz norādīja, ka šie kritumi vairāk ietekmēs pašas Ķīnas iekšējo tirgu. 

Aģentūra “Bloomberg”,  atsaucoties uz anonīmiem avotiem, vēsta, ka Starptautiskā Valūtas fonda pārstāvji aicinājuši Ķīnu pakāpeniski atteikties no tirgu stimulējošiem pasākumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti