Ķīnas ekonomika sarukusi pirmo reizi gandrīz 30 gadu laikā; dubultots saslimušo skaits

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ķīna piektdien paziņojusi, ka tās ekonomika gada pirmajā ceturksnī ir sarukusi gandrīz par 7%. Tās ir sekas valstī ieviestajiem drakoniskajiem ierobežojumiem, lai apturētu Covid-19 izplatīšanos. Ķīnas pilsētā Uhaņā, ko uzskata par vīrusa izcelsmes vietu, oficiāli apstiprināto sērgas nonāvēto skaits ir dubultojies.

Ķīnas ekonomika sarukusi pirmo reizi gandrīz 30 gadu laikā
00:00 / 03:12
Lejuplādēt

Pasaules otra lielākā ekonomika - Ķīna - pēdējos divdesmit gadus piedzīvoja strauju izaugsmi. Šajā laikā Ķīnas iekšzemes kopprodukts pieauga vidēji par 9% gadā, lai gan atsevišķi eksperti ir apšaubījuši komunistiskās valsts sniegto ekonomisko datu patiesumu. Ķīnas ekonomika turpināja veselīgu izaugsmi arī pēc ASV sāktā tirdzniecības kara 2018. gadā.

Taču šī gada sākumā Ķīnas tautsaimniecības darbību faktiski apturēja pēc tam, kad valstī strauji sāka izplatīties līdz šim nezināmais koronavīruss. Visā valstī ieviesa stingrus personu pārvietošanās pasākumus, bet par vīrusa izcelsmes vietu uzskatīto Uhaņas pilsētu pilnībā slēdza no ārpasaules. Tā rezultātā darbu pārtrauca ražotnes un uzņēmumi.

Jau iepriekš izskanēja prognozes, ka pandēmijas dēļ gada pirmajā ceturksnī Ķīnas ekonomika varētu piedzīvot lejupslīdi. Tas apstiprinājās piektdien, kad Ķīnas Nacionālais statistikas birojs paziņoja, ka gada pirmajos trīs mēnešos ekonomika ir sarukusi par 6,8%, salīdzinot ar to pašu periodu pirms gada. Tā ir pirmā reize kopš 1992. gada, kad Ķīnas ekonomikas izaugsme ir negatīva.

Tās ir satraucošas ziņas ne tikai Ķīnai, bet arī pārējai pasaulei. Ķīna ir viens no pasaules ekonomikas dzinējspēkiem, kas ne vien lielā daudzumā patērē citu valstu ražojumus, bet arī apgādā pārējo pasauli ar precēm un pakalpojumiem.

Neraugoties uz to, nav sagaidāms, ka Ķīnas valdība nāks klajā ar apjomīgiem tautsaimniecības stimulēšanas pasākumiem, kādus ir iecerējušas citas pasaules lielākās ekonomikas. Kopš marta Ķīnā ir atsākusies ražošana un uzņēmējdarbība, bet tā joprojām nenorit tādā apmērā kā pirms vīrusa pandēmijas.

Ķīnas varasiestādes šodien koriģēja datus par Covid-19 nonāvēto skaitu Uhaņā. Līdz šim apgalvoja, ka tur no vīrusa izraisītajām komplikācijām ir miruši nedaudz vairāk kā 2500 cilvēku, bet tagad kļuvis zināms, ka patiesais nonāvēto skaits ir par pusi lielāks – vairāk nekā 3800.

Šī informācija izskan pēc tam, kad citas valstis ir apsūdzējušas Ķīnu nepatiesu datu sniegšanā. Uhaņas pilsētas vadība apgalvo, ka neko nav slēpusi. Upuru skaits pārskatīts, pamatojoties uz svaigākajiem datiem, ko sniegušas medicīnas iestādes, un ņemot vērā apstākli, ka daļa Covid-19 inficēto miruši savās mājās, jo epidēmijas sākotnējā stadijā slimnīcas bija pārslogotas.

"Ņemot vērā atbildību savu cilvēku, mirušo un vēstures priekšā, Uhaņa savlaicīgi ir pārskatījusi datus par mirušo skaitu no Covid-19. Vīrusa izplatības sākumstadijā administratīvo resursu trūkuma dēļ vairākas medicīnas iestādes nebija sniegušas pilnvērtīgus datus, bet slimnīcas un to darbinieki bija pārslogoti. Līdz ar to bija kļūdas ziņošanā, taču tīša datu slēpšana nedz notika, nedz arī tika pieļauta," sacīja Ķīnas ārlietu ministrijas pārstāvis Žao Lidzjans.

Francijas prezidents Emanuels Makrons intervijā laikrakstam "The Financial Times" izteicies – apgalvojums, ka Ķīna pārvarējusi krīzi labāk kā rietumi ir naivs, jo tur notiekot daudz lietu, par kurām rietumi neko nezina.

Citi rietumvalstu politiķi uzsvēruši, ka turpmākās attiecības ar Ķīnu būs būtiski jāpārskata:

"Es domāju, ka pilnībā tiks pārskatīts tas, kā pasaule turpmāk mijiedarbosies ar Ķīnu. Mēs gribam lielāku caurskatāmību. Ķīna var attīstīt savu ekonomiku un mazināt nabadzību. Tas viss ir lieliski. Taču, ja tur pie varas ir Komunistiskā partija, kas nenodrošina tādu caurskatāmību kā citas valstis, tad tā ir problēma. Ja vēl arī apskatām kibedrošības jautājumus un viņu iejaukšanos citu valstu politikā, es domāju, ka šīs attiecības ir jāpārskata," norādīja Austrālijas iekšlietu ministrs Pīters Datons.

Kopš aprīļa sākuma Uhaņā pamazām ir atcelti drakoniskie iedzīvotāju pārvietošanās ierobežojumi, un daudzi cilvēki ir atsākuši strādāt. Viena no viņiem ir arī kosmetoloģe Nīna, kuras mamma nomira pēc inficēšanās ar Covid-19. Sieviete stāsta, ka viņai ir grūti atgriezties normālā dzīves ritmā.

"Kādu dienu cilvēki aizmirsīs par notikušo. Bet tādi kā es, kuri zaudēja savus tuviniekus, to nespēs. Mums var būt nepieciešams ļoti ilgs laiks, lai samierinātos ar to," viņa sacīja televīzijas kanālam "ABC News".

Ķīnā kopumā ar Covid-19 ir inficējušies vairāk par 80 tūkstošiem cilvēku, bet miruši vairāk nekā 4500.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti