Ķīna un ASV vienojas par tirdzniecības karā noteikto tarifu atcelšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ķīna un ASV vienojušās par plānu atcelt vienai pret otru noteiktos tarifus, kas piemēroti mēnešiem ilgušā tirdzniecības kara gaitā. Tas notiks pakāpeniski, ceturtdien paziņoja Ķīna. Abu valstu sarunvedēji turpina sarunas par iespējamas tirdzniecības vienošanās aprisēm starp abām pasaules lielākajām ekonomikām. Uz ziņām jau pozitīvi reaģējušas Eiropas biržas. 

ĪSUMĀ:

  • ASV iepriekš vairākās kārtās noteica paaugstinātus tarifus Ķīnas preču importam; Ķīna atbildēja ar to pašu. 
  • Divu pasaules lielāko ekonomiku tirdzniecības karš atstājis negatīvu iespaidu arī uz globālo izaugsmi.
  • Pēc mēnešiem ilgiem strīdiem un sarunām Ķīna un ASV vienojušās pakāpeniski atcelt tarifus.
  • Par to ceturtdien paziņoja Ķīnas Tirdzniecības ministrija; detaļas gan nav skaidras.
  • Vienošanos par pakāpenisku tarifu atcelšanu ASV un Ķīnas prezidenti varētu parakstīt šomēnes.
  • Ķīnas "signāls" ceturtdien Eiropas biržām ļāva sasniegt četru gadu maksimumu.

Ķīna un ASV vienojas par tirdzniecības karā noteikto tarifu atcelšanu
00:00 / 02:30
Lejuplādēt
Kopš Donalda Trampa stāšanās ASV prezidenta amatā 2017. gadā Vašingtonas un Pekinas attiecības aizvadītas tirdzniecības strīdu zīmē. Apsūdzot Ķīnu par negodprātīgu tirdzniecības praksi un intelektuālā īpašuma zagšanu, Trampa administrācija vairākās kārtās noteikusi paaugstinātus muitas tarifus Ķīnas preču importam, Ķīna atbildējusi ar to pašu. Divu pasaules lielāko ekonomiku tirdzniecības karš, kurā tarifi noteikti precēm vairāku simtu miljardu dolāru apmērā, atstājis negatīvu iespaidu arī uz globālo izaugsmi.

Tomēr pēc mēnešiem ilgiem strīdiem un sarunām, kas te sākušās, te pārtrūkušas, Ķīna un ASV vienojušās pakāpeniski atcelt tarifus, ko ieviesušas viena pret otru. Par to ceturtdien paziņoja Ķīnas Tirdzniecības ministrija. Tās pārstāvis Gao Fangs teica, ka pēdējās pāris nedēļās abu pušu sarunvedējiem bijušas "nopietnas un konstruktīvas sarunas" un ir iezīmējies progress gala vienošanās noslēgšanā.

Detaļas nav skaidras, un Pekina arī nesniedza vairāk informācijas par laika grafiku, kurā pakāpeniskā tarifu atcelšana notiks. Tomēr Ķīna uzsvēra, ka Vašingtona un Pekina tarifus viena pret otru samazinās "vienādās proporcijās un vienlaicīgi".

Tiek sagaidīts, ka vienošanās ietvers ASV solījumu neieviest jaunus tarifus, kuriem paredzēts stāties spēkā decembra vidū, attiecībā uz Ķīnas precēm vairāk nekā 150 miljardu dolāru apmērā, tos attiecinot, tostarp, uz mobilajiem telefoniem, klēpjdatoriem un rotaļlietām.

Optimismu pastiprina arī Ķīnas mediju ceturtdien ziņotais, ka Pekina apsver atcelt Savienoto Valstu mājputnu gaļas un olu importa ierobežojumus, ko ieviesa 2015. gadā pēc putnu gripas uzliesmojuma.

Vienošanos par pakāpenisku tarifu atcelšanu ASV un Ķīnas prezidenti Donalds Tramps un Sji Dziņpins varētu parakstīt jau šomēnes. Kur tieši, tas gan nav skaidrs, tiek izskatīti vairāki varianti, aģentūrai "Reuters" teica Baltā nama amatpersona. Sākotnēji vienošanos bijis paredzēts parakstīt novembra vidū Āzijas un Klusā okeāna valstu līderu samita laikā Čīlē. Taču Čīle samita rīkošanu atcēla, kad valstī izcēlās masu protesti pret dzīves dārdzību un nekārtības.

Lai vai kā, Ķīnas signāls, ka tā ar ASV tuvojas tirdzniecības vienošanās noslēgšanai, ceturtdien Eiropas biržām ļāva sasniegt četru gadu maksimumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti