Pusdiena

Latvijas Universitātē atklāj pirmo vasaras skolu diasporas jauniešiem

Pusdiena

Pusdiena 11.07.2018

ASV draud ieviest papildu importa tarifus Ķīnas precēm

Ķīna «šokēta» par ASV jauno tarifu plāniem un sola pretsoļus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Amerikas Savienotās Valstis (ASV) un Ķīna izšāvušas jaunu zalvi tirdzniecības karā starp divām pasaules lielākajām ekonomikām. Vašingtona draud pret Pekinu ieviest papildu importa tarifus jaunai Ķīnas preču grupai 200 miljardu ASV dolāru apmērā. Pekina savukārt paziņoja, ka ir "šokēta" par Vašingtonas rīcību un sola atbildēt ar pretpasākumiem.

ĪSUMĀ:

  • ASV jau ieviesusi 25% tarifu Ķīnas produktiem 34 miljardu dolāru apmērā;
  • Ķīna ieviesa atbildes tarifus ASV precēm līdzvērtīgā apmērā;
  • ASV paziņojusi par plāniem ieviest 10% tarifu Ķīnas precēm 200 miljardu dolāru apmērā;
  • Pekina sola aizsargāt savas intereses un atbildēt ar pretpasākumiem;
  • Bažās par tirdzniecības kara vēršanos plašumā kritumu piedzīvo Āzijas finanšu tirgi.

ASV paziņojums par jauniem tarifu plāniem un Ķīnas draudi par atbildes soļiem seko tikai dažas dienas pēc tam, kad abas valstis pagājušajā nedēļā viena pret otru jau ieviesa jaunas importa nodevas precēm 34 miljardu ASV dolāru apmērā.

Vašingtona otrdien paziņoja, ka ir sākusi procesu 10% muitas tarifu noteikšanai Ķīnas precēm 200 miljardu dolāru apmērā. Jaunie tarifi varētu stāties spēkā jau septembrī. Sarakstā ir vairāk nekā 6000 preču, starp tām gan pārtika, gan derīgie izrakteņi, gan tādas preces kā rokassomiņas.

Pekina par Vašingtonas sperto soli nav sajūsmā. Ķīnas Tirdzniecības ministrija paziņoja, ka ir "šokēta" un ASV plānus nosauca par "pilnīgi nepieņemamiem". 

ASV ar savu rīcību "kaitē Ķīnai, kaitē pasaulei un kaitē pašas sev", teica Pekina, piebilstot, ka aizsargās savas intereses un spers nepieciešamos pretsoļus.

ASV prezidenta Donalda Trampa Baltais nams norāda, ka jaunie tarifi pret Ķīnu ir atbilde uz Pekinas negodprātīgo tirdzniecības praksi un intelektuālā īpašuma tiesību neievērošanu. Līdz ar to, ASV ieskatā, Ķīnas spertajiem atbildes soļiem nav pamatojuma. Vašingtona paudusi gatavību turpināt sarunas ar Ķīnu, lai tā mainītu savu tirdzniecības praksi, kā arī atvērtu savu tirgu ASV precēm un pakalpojumiem.

Pagājušajā nedēļā ASV ieviesa 25% tarifu Ķīnas mašīnbūves, elektronikas un augsto tehnoloģiju produktiem 34 miljardu dolāru vērtībā. Tarifi stājās spēkā piektdien. Ķīna ieviesa atbildes tarifus ASV precēm līdzvērtīgā apmērā.

Reaģējot uz draudiem, ka tirdzniecības karš var izvērsties vēl plašāks, kritumu trešdien piedzīvoja Āzijas finanšu tirgi.

ASV uzsākušas tirdzniecības konfliktus arī ar saviem sabiedrotajiem Eiropas Savienību un Kanādu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti