Ķīna plāno samazināt nodokļus un kļūt atvērtāka ārvalstu firmām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ķīnā šogad sagaidāma lēnākā izaugsme gandrīz 30 gadu laikā, un tai jābūt gatavai „smagai cīņai”, otrdien paziņoja Ķīnas premjerministrs Li Kecjans. Pasaulē otrās lielākās ekonomikas izaugsmes tempi pēdējos pakāpeniski palēninājušies – līdz 6,5% pērn. Neskaidrību rada arī tirdzniecības strīdi ar Amerikas Savienotajām Valstīm. Lai veicinātu ekonomikas izaugsmi, Pekina plāno samazināt nodokļus un sola kļūt atvērtāka ārvalstu firmu ieiešanai Ķīnas tirgū, vienlaikus turpinot audzēt arī militāros tēriņus.

Ķīna plāno samazināt nodokļus un kļūt atvērtāka ārvalstu firmām
00:00 / 02:40
Lejuplādēt

Pekinā ir sākusies Ķīnas Nacionālā tautas kongresa jeb parlamenta sanāksme, uz nedēļu līdz divām pulcējot trīs tūkstošu delegātu no visas valsts. Kongresa atklāšanas uzrunā otra ietekmīgākā amatpersona valstī - premjers Li Kecjans -, brīdināja, ka Ķīnai ir jābūt gatavai „smagai cīņai”. Viņš paziņoja, ka tai būs jāsaskaras ar „nopietnāku un sarežģītāku” situāciju. Bet riski un izaicinājumi kļūs lielāki un daudzskaitlīgāki, teica premjers.

Saskaņā ar viņa teikto, valdība prognozē, ka Ķīnas iekšzemes kopprodukts šogad pieaugs par 6 līdz 6,5%, kas būtu mazākais kāpums kopš 1990.gada. Antirekords tika sasniegts jau pērn – 6,6%, bet šogad izaugsmes tempus prognozē vēl zemākus.

Lai stātos pretim kūtrākas izaugsmes radītajiem izaicinājumiem, valdība grasās samazināt nodokļus, samazināt nodevas un samazināt birokrātiju. Piemēram, pievienotās vērtības nodokli ražotājiem plānots samazināt no 16 līdz 13%. Tāpat par vienu procentpunktu nodokli grasās samazināt transporta un būvniecības nozarē.

Vienlaikus paredzēts palielināt tēriņus sociālā atbalsta programmām un izglītībai.

Tajā pašā laikā turpinās augt arī Ķīnas militārie tēriņi bruņoto spēku attīstībai. Šogad šai jomai budžetā atvēlētās naudas daudzums pieaugs par 7,5% līdz aptuveni 160 miljardiem, rēķinot eiro valūtā. Ņemot vērā reģionālos teritoriālos strīdus Dienvidķīnas jūrā un ar Taivānu, Pekina cenšas modernizēt savus bruņotos spēkus.

Vienlaikus, iespējams, lai nosūtītu signālu ASV prezidentam Donalda Trampam, Ķīnas premjers Li arī paziņoja, ka Pekina kļūs atvērtāka ārvalstu firmu piekļuvei Ķīnas tirgum un atvieglos kontroles noteikumus. Li solīja, ka pret ārzemju uzņēmumiem „attieksies kā pret vienlīdzīgiem” ar vietējām ķīniešu firmām un veidos tādu tirgus vidi, kas ir „taisnīga”.

Aizvadītājā gadā Pekinas un Vašingtonas attiecības strauji pasliktinājās pēc tam, kad Tramps pret Ķīnu vērsa jaunus importa tarifus, bet tā atbildēja ar to pašu. Pēdējās nedēļās abas puses iesaistījušās aktīvās sarunās, lai strīdus atrisinātu un mēģinātu noslēgt tirdzniecības vienošanos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti