Ķīna draud ar lielāko tirdzniecības karu pasaules vēsturē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Tirdzniecības strīds starp ASV un Ķīnu vēršas plašumā. ASV ieviesusi 25% lielus muitas tarifus Ķīnas precēm un Ķīna atbildējusi ar to pašu ASV precēm. ASV prezidents Donalds Tramps piedraudējis ar vēl lielākiem tarifiem, un Ķīna brīdinājusi – ja tā turpināsies, sāksies lielākais tirdzniecības karš pasaules vēsturē.

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija ar ieviestajiem tarifiem pret Ķīnu uzvedas kā huligānu banda. Tāds piektdien, 6.jūlijā, bija citāts Ķīnas valstij piederošā dienas laikrakstā. Ķīna apgalvo, ka tai nebija citas izvēles, kā atbildēt ASV ar tikpat lieliem tarifiem. Pasaules Tirdzniecības organizācija (PTO) to atsakās saukt par tirdzniecības karu, taču brīdina par šāda ķīviņa negatīvajām sekām.

"Sekas šiem pasākumiem jau ir jūtamas. Kompānijas vilcinās investēt. Cenas aug. Ar turpmāku eskalāciju sekas tikai pasliktināsies, tās sāks skart darbavietas un izaugsmi iesaistītajās valstīs un radīs ekonomiskā šoka viļņus visā pasaulē," brīdina PTO pārstāvis Dans Pruzins.

Tarifu dēļ ASV visvairāk skarta lauksaimniecības un enerģētikas nozare, bet Ķīnā – rūpniecības un transporta nozare.

Tarifi ir daļa no Trampa centieniem pasargāt ASV darbavietas un sodīt Ķīnu par intelektuālā īpašuma zādzībām. Taču eksperti norāda, ka šī cīņa visvairāk sitīs pa kabatai tieši parastajam iedzīvotājam. Patērētājam tarifu dēļ par atsevišķām precēm vienkārši nāksies samaksāt vairāk. Turklāt amerikāņu uzņēmumi var lemt produkciju ražot citviet, kas novedīs pie darbavietu zuduma. Tāpēc pamatīgi satraukušies ir amerikāņu lauksaimnieki.

"Mēs novērojam 10 līdz 20 procentu kritumu mūsu pārdošanā, un tas var mums maksāt lielāko daļu peļņas. Mēs ceram, ka šis tirdzniecības strīds ir īslaicīgs. Ja tas turpināsies, ražošana notiks citās valstīs, investīcijas aizplūdīs un būs ļoti grūti ieiet atpakaļ tirgū," teica ASV lauksaimnieks Braiens.

Viss sākās ar to, ka ASV noteica 25% muitas tarifu mehānikai un elektronikas precēm no Ķīnas, ar ko Ķīna atbildēja ar to pašu – 25% tarifu dažādām ASV precēm. Ieviestie tarifi ir daļa no ASV prezidenta Trampa kampaņas, kuras mērķis ir pasargāt amerikāņu darbavietas un cīnīties ar negodīgu tirdzniecību. Baltais nams sola neatkāpties un gatavojas ieviest vēl jaunus tarifus.

KONTEKSTS:

Piektdien, 6.jūlijā, stājas spēkā pirmā ASV tarifu pakete, kas ieviesīs 25% nodevu 34 miljardus dolāru vērtām ķīniešu precēm. Nodevas attieksies uz industriālajām iekārtām, medicīniskajām ierīcēm un automašīnu daļām. ASV varētu ieviest jaunus tarifus, un kopumā varētu tikt ietekmētas ķīniešu preces vairāk nekā 550 miljardu dolāru vērtībā.

Reaģējot uz ASV darbībām, Ķīna ir atbildējusi ar identiskiem pretpasākumiem 545 ASV produktiem, to vidū automašīnām, gaļai un jūras produktiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti