Ķīna atkal pazemina juaņas vērtību, izraisot jaunu šoku finanšu tirgos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ķīna trešdien otro dienu pēc kārtas devalvēja nacionālās valūtas juaņas kursu pret ASV dolāru, pazeminot to par 1,62% un izraisot jaunu šoku finanšu tirgos.

Juaņas kurss tika pazemināts līdz 6,3306 juaņām par dolāru salīdzinājumā ar 6,2298 juaņām par dolāru otrdien, paziņoja Ķīnas Tautas banka savā interneta vietnē.

Ķīnas centrālā banka, kas otrdien bija devalvējusi juaņas kursu pret ASV dolāru par apmēram 2%, tomēr atzina par maz ticamām prognozes, ka tā turpinās juaņas devalvāciju.

Otrdien notikusī devalvācija bija straujākā kopš 2005.gada, kad tika izbeigta Ķīnas valūtas piesaiste ASV dolāram, un ir pastiprinājusi bažas par Ķīnas ekonomikas stāvokli.

Juaņas devalvāciju daudzi uzskata par paņēmienu Ķīnas preču eksporta veicināšanai, padarot tās konkurētspējīgākas cenu ziņā, tomēr Ķīnas centrālā banka to nosauca par vienreizēju pasākumu savas valūtu maiņas sistēmas reformēšanai.

Ķīna stingri kontrolē nacionālo valūtu, bet ir vairākkārt solījusi pāriet uz sistēmu, kas būtu vairāk orientēta uz tirgu.

Reaģējot uz jauno juaņas devalvāciju, trešdien kritās akciju cenas Honkongas, Šanhajas un Tokijas biržās.

Tokijā trešdienas rītā ASV dolāra kurss pieauga attiecībā pret Indonēzijas rūpiju, Indijas rūpiju un Dienvidkorejas vonu. Tas arī palielinājās attiecībā pret Japānas jenu, sasniedzot 125,21 jenu par dolāru salīdzinājumā ar 125,12 jenām par dolāru Ņujorkā otrdien un 124,89 jenām par dolāru Āzijā otrdien.

ASV dolāra kurss trešdien pieauga arī attiecībā pret Austrālijas dolāru, sasniedzot 72,55 ASV centus par Austrālijas dolāru salīdzinājumā ar 73,47 ASV centiem otrdien.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti