Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Andri Ameriku

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Andri bērziņu

Intervija ar mediķu arodbiedrības priekšsēdētāju Valdi Keri

Keris: Veselības apdrošināšanas sistēma iespējama tikai pie nozares finansējuma 5% apjomā no IKP

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Veselības apdrošināšanas sistēmas ieviešama būtu iespējama tikai tad, ja finansējums veselības aprūpei būs sasniedzi 5% no iekšzemes kopprodukta (IKP), intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” norādīja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris.

Keris uzskata, ka pašlaik visas galvenās reformas nozarē ir veiktas, taču, lai tā varētu labi funkcionēt, vajadzīgs lielāks finansējums sistēmai.

Atsaucoties uz Pasaules Veselības organizācijas pausto, Keris norādīja – tikai tad, kad finansējums veselības aprūpei būs sasniedzis 5% no iekšzemes kopprodukta, tad varētu domāt par personalizētas apdrošināšanas ieviešanu, kas saistīta ar represīviem pasākumiem, piemēram, sasaisti ar nodokļu nomaksu.

“Diemžēl izskatās, ka politiķi grasās to ignorēt,” pauda Keris.

Lai gan tāda sistēma darbojas arī kaimiņvalstīs Igaunijā un Lietuvā, tomēr Keris pauda, ka tur esot iezīmēts finansējums veselības aprūpes, lai tie tuvinātos 5% no IKP. “Latvijas politiķi neko tādu pagaidām darīt negatavojas, tāpēc sistēma nedarbojas,” sacīja arodbiedrības vadītājs.

Lai gan arodbiedrība norāda uz nepieciešamību palielināt nozares budžetu, tajā pašā laikā Keris pauž – nedrīkstētu palielināt nodokļu slogu darbaspēkam, taču varētu būt lielāks nodokļa slogs kapitālam vai progresīvs ienākumu nodoklis. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti