Panorāma

Guntis Belēvičs un Liene Dambiņa

Panorāma

Protesta akcija dzīvnieku aizsardzībai

Ķemeru sanatorijas liktenis izšķirsies tuvāko nedēļu laikā

Ķemeru sanatorijas liktenis izšķirsies tuvāko nedēļu laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Vairākus gadus pie kārtīga saimnieka netiek viens no iespaidīgākajiem Jūrmalas simboliem Ķemeru Sanatorija. Pēc tās iepriekšējā īpašnieka "Ominasis Latvija" maksātnespējas organizētās izsoles vairākkārt izgāzušās. Iepriekš gatavību pirkt vēsturisko ēku izrādīja arī Jūrmalas pašvaldība, tiesa pilsēta to gatava darīt visnotaļ gariem zobiem.

Kaut vēl nesen šķita, ka Ķemeru brīvvalsts Latvijas spilgtākais simbols - sanatorijas ēka beidzot ir atradusi jaunu īpašnieku, cerības tik pat ātri pagaisa. Izsoles uzvarētājs Krievijas viesnīcu tīkla "Heliopark hotels" īpašnieka Aleksandra Guskova Latvijā reģistrētais uzņēmums "Park Hotel Ķemeri" tā arī nespēja piesaistīt izdevīgu kredītu ēkas iegādes finansēšanai un zaudēja vairāk nekā pusmiljonu iemaksāto drošības naudu. Tiesa cerības tikt pie sanatorijas  ēkas uzņēmums nav atmetis. Starp potenciālajiem pircējiem ir arī citi pretendenti.

"Šobrīd ir uz vienas rokas pirkstiem skaitāmi investori, kas interesējas. Starp tiem ir tādi, kuru nosaukumi man neko neizsaka, tāpat ir tādi investori, kas varētu būt iepriekš darbojušies viesnīcu biznesā. Pašlaik mēs vedam sarunas. Daļa no viņiem veic arī kaut kādu izpēti - tie, kas iepriekš nav bijuši. Šobrīd ir iepazinušies ar sanatorijas mantu un juridiskajiem dokumentiem. Visi šie pircēji pamatā ir no austrumu puses - Krievija, Kazahstāna.... Tās ir galvenās valstis no kurām ir interese," situācijas attīstību skaidro “Ominasis Latvija” maksātnespējas administrators Ainars Kreics.

Galvenās problēmas, kādēļ investoru interesi neraisa sanatorijas ēka ir vecās - lielais attālums līdz jūrai un absolūti zaudētā atpazīstamība tūristu vidū, gadu desmitiem neatjaunotā infrastruktūra un degradētā apkārtne, kura brīžiem atgādina karadarbības zonas skatus. Vienlaikus netiek izslēgts, ka pircēji aizvien cer uz vēl lielāku sanatorijas cenas samazinājumu.

Kādā veidā un kam pārdot vēsturisko ēku to administrators Ainārs Kreics kopār ar "Ominasis Latvija" kreditoriem sola izlemt jau līdz 10.decembrim. Vienlaikus vēsturisko ēku gatava pirkt arī Jūrmalas dome. Tiesa nedz viesnīcu biznesu, nedz sanatorijas darbību tā te nav gatava attīstīt.

Jūrmalas dome sanatorijas ēku varētu atpirkt vien galējās nepieciešamības gadījumā, lai ēku iekonservējot, saglābtu to no bojāejas. Iespējamajai atpirkšanai pašvaldība nākamā gada budžetā rezervējusi 3,9 miljonus eiro.

"Visiem skaidrs, ka pašvaldība te nevar veikt komercdarbību. Līdz ar to pašvaldības nostāja ir bijusi, ka labākais variants, ka ir piesaistītas privātās investīcijas. Tādējādi pašvaldība darīs visu, lai piesaistītu privāto investoru, sadarbosies ar administratoru un sniegs viņam visu informāciju par pašvaldības plāniem attiecībā uz publisko infrastruktūru utt.," sacīja Jūrmalas domes izpilddirektora pienākumu izpildītājs Edgars Stobovs.

Vai ēka tiks pārdota izsoles kārtībā, vai arī vienam konkrētam pretendentam būs zināms jau drīzumā. Tiesa, tā nav īpaši vērtīga potenciālo investoru acīs. Dāsnākie gatavi maksāt vien nedaudz vairāk par izsoles minimālo cenu, kas ir 2,9 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti