Dienas ziņas

Vēja ģeneratori jūrā var izmainīt Kurzemes piekrasti

Dienas ziņas

Bauskā aizturētas personas ar narkotikām lielā daudzumā

Prasa atmaksāt valsts atbalsta maksājumu par dabasgāzi

Ķekavas novadā daudzdzīvokļu ēkai prasa atmaksāt sniegto valsts atbalstu par patērēto gāzi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ķekavas novadā dzīvokļu īpašnieku biedrība "Titurgas mājas" saņēmusi negaidītu un nepatīkamu pārsteigumu – uzņēmums "Latvijas gāze" prasa pilnā apjomā atmaksāt jūlijā, augustā un septembrī saņemto maksas samazinājumu no valsts budžeta par dabasgāzi.

Daudzdzīvokļu ēka Ķekavas novada Baložos nav pieslēgta centralizētajai siltumapgādei. Siltumenerģiju visi 146 dzīvokļi saņem no ēkā uzstādītajiem gāzes apkures katliem, tāpēc atbilstoši likumam par atbalstu energocenu krīzē tā tika pielīdzināta mājsaimniecībām un saņēma maksas samazinājumu 0,030 eiro par vienu kilovatstundu bez PVN arī par jūliju, augustu un septembri.

Tomēr liels bija ēkas apsaimniekotāja pārsteigums, saņemot rēķinu par oktobri, kurā veikta atbalsta maksājuma korekcija, tādējādi prasot pilnā apjomā atmaksāt saņemto maksas samazinājumu par iepriekšējiem trīs mēnešiem.

"Latvijas gāze"
"Latvijas gāze"

"Mums kā apsaimniekotājiem tas nozīmē, ka rēķinā iedzīvotājiem ir jāliek iekšā pārrēķins. Tikai nezinu, ar ko to pamatot. Tas varētu būt uz dzīvokli vairāk nekā trīsdesmit eiro," pastāstīja SIA "R.E.D.namu serviss" izpilddirektors Roberts Jurķis.

"Taisnīgi, manuprāt, tas nav. Iedzīvotājiem šis atbalsts jāpiemēro automātiski, un mēs, izpildot Ministru kabineta noteikumus, to esam izdarījuši. Paļāvība cilvēkiem zūd, ka atbalsts šobrīd tiek piemērots, bet pēc mēneša, diviem vai pēc pusgada pateiks: piedodiet, bet šis atbalsts jums nepienākas, jums tas jāatmaksā," pauda dzīvokļu īpašnieku biedrības "Titurgas mājas" valdes priekšsēdētājs Andis Tīrums.

Savukārt uzņēmuma "Latvijas gāze" pārstāve sacīja, ka atbalsta maksājumus administrē Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB), bet "Latvijas gāze" ir tikai izpildītājs. Uzņēmums esot vadījies pēc saņemtajiem norādījumiem piemērot visiem dabas gāzes lietotājiem vienlīdzīgu dabas gāzes cenu slieksni.

"Latvijas gāze"
"Latvijas gāze"

"Turklāt Ekonomikas ministrijas ieskatā laika posmā jau no 1. jūlija mums nebija pamata piešķirt atbalstu lietotājiem, kuriem pielīgtā cena jau sākotnēji bija zemāka nekā apakšējais atbalsta slieksnis," skaidroja "Latvijas gāze" Komerciālo klientu norēķinu daļas vadītāja Ilze Ruskula.

Ekonomikas ministrijā (EM) skaidro, ka par šo tēmu ministrijā runāt varot tikai viens cilvēks, kurš pašreiz neesot pieejams. Ministrija gan padalījās ar vēstuli, kura kalpojusi par pamatu atbalsta maksājuma korekcijām. Tajā skaidrots, ka likumā ir atšķirīga pieeja mājsaimniecību lietotājiem ar regulēto un neregulēto tarifu, tomēr ministrijas ieskatā atbalsta apakšējais slieksnis 78,75 eiro par MWh būtu jāpiemēro visiem.

Vēstulē ministrija gan atzina, ka normatīvais regulējums būtu jāpilnveido. Fragments no EM vēstules BVKB:

Lai arī Ministrijas ieskatā šāda normu piemērošana ir bijis izstrādātā atbalsta mērķis, Ministrija izprot, ka pašreizējā likuma redakcija nesniedz nepārprotamu tiesisko ietvaru, tāpēc Ministrija strādā pie priekšlikumiem, lai tuvākajos Atbalsta likuma grozījumos šo likuma redakciju būtu iespējams pilnveidot. Ņemot vērā minēto, Ministrija aicina Būvniecības valsts kontroles biroju informēt dabasgāzes tirgotājus par Atbalsta likuma iecerēto atbalsta būtību, aicinot maksas par patērēto dabasgāzi samazinājumu piemērot, gala lietotājiem ievērojot sākotnēji iecerēto atbalsta apakšējo slieksni un attiecīgi dabasgāzes tirgotājiem, ņemot to vērā, arī iesniedzot kompensācijas aprēķinu Būvniecības valsts kontroles birojā.

Vai aicinājums izpildīt likumā neiekļautas normas ar atpakaļejošu datumu, ir tiesisks, "Vidzemes Televīzija" jautāja Saeimas Juridiskajam birojam. Sižeta veidošanas laikā gan atbildi saņemt neizdevās.

Biedrības "Titurgas mājas" valdes priekšsēdētājs gan EM, gan BVKB, gan LG nosūtījis vēstuli ar prasību par skaidrojumu. Iedzīvotāju rēķinos atmaksājamā summa tikšot iekļauta vien tad, ja ministrija sniegs pamatotu skaidrojumu. Atbilde gan neesot saņemta; turklāt ministrija par nosūtīto vēstuli neko nezinot.

Atmaksāt saņemto atbalsta maksas samazinājumu prasīts diviem uzņēmuma "R.E.D. Namu serviss" apsaimniekotajiem objektiem, bet, cik tādu ir visā Latvijā, uzņēmums "Latvijas gāze " neatklāj, vien piebilstot, ka tādu neesot daudz.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti