Ārpus Rīgas

Rēzekne par četriem miljoniem eiro pirks 25 pilsētas autobusus

Ārpus Rīgas

Neizbraucamie ceļi Amatas novadā ietekmē satiksmi un uzņēmējdarbību

Kazkopjiem pavērusies jauna iespēja kazas piena pārstrādei

Kazkopjiem pavērusies jauna iespēja kazas piena pārstrādei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Neraugoties uz grūtībām piena nozarē, katru gadu pasaulē aptuveni par 5% pieaug pieprasījums pēc kazas piena produktiem. Izpētot tirgu, Latvijā puscieto kazas sieru varētu sākt ražot A/S „Cesvaines piens”. Šajā iecerē aktīvi iesaistījusies Latvijas Kazkopības biedrības valdes priekšsēdētāja Kristīne Piliena, kura ir viena no pieredzes bagātākajām šīs nozares ekspertēm. Lai varētu saražot pietiekami daudz piena, jāveido jauni ganāmpulki, uzskata kazu audzētāja.

Latvijas Kazkopības biedrības valdes priekšsēdētāja Kristīne Piliena savu bioloģisko saimniecību „Bērzi” Talsu novada Vandzenes pagastā dibināja gandrīz pirms 20 gadiem. Tagad viņai padomu prasa ne tikai vietējie kazu audzētāji, bet arī citu valstu lauksaimnieki. Pašlaik viņu nodarbina jautājums, kā attīstīt saimniecības Latvijā, kas varētu ražot kazas pienu lielākos apjomos:

„Varbūt tas ir mans sapnis, vīzija par nozares attīstību Latvijā. Es vienmēr esmu domājusi par to, lai Latvijā ir vairāk dzīvnieku. Protams, es nevaru iet un lūgties – turi, turi, ja nav kur īsti to pienu likt, jo kaut kas ir jāpelna. Tie man būs lieli svētki, ja viss izdosies un Cesvainē tiks saripināts pirmais ritulis.”

Sieru no kazas piena Latvijā iepriekš mēģinājuši ražot arī citi lielie piena pārstrādātāji. Viens no būtiskākajiem priekšnoteikumiem, lai varētu saražot vairāk piena pārstrādei - jāpalielina ganāmpulki. Pašlaik Latvijā ir aptuveni 2500 saimniecību, kur audzē kazas. 80 % gadījumu cilvēki kazas audzē pašu vajadzībām.

„Ekonomiski aktīvās ir tikai kādas 20 līdz 23 saimniecības. Beidzot pēc vienas krīzes un esošajā piena krīzē mūs nopietni ir uzrunājusi Cesvaines pienotava, kas vēlas no nākamā gada sākt ražot puscieto kazas sieru, ko galvenokārt varētu eksportēt. Pašlaik ir tā, ka mēs, šie ekonomiskie aktīvie, tiekam ar savu pienu galā  - paši pārdodam. Mums nav brīva  piena, ko piegādāt pienotavai, lai viņi varētu uzsākt ražošanu,” stāsta Kristīne Piliena. 

Kazkopības biedrība apņēmusies līdz rudenim atrast piecas saimniecības Cesvaines novadā, kas atrastos aptuveni 30 - 50 km attālumā no uzņēmuma. „Piecās saimniecībās  būtu 500 kazas. Viņi varētu nodrošināt piena pieprasījumu, lai varētu uzsākt ražošanu. Tie būtu jauni ganāmpulki. Varbūt kāds vairs netur govis, vai stāv tukši šķūņi vai kūtis.  Ir jābūt līdz 30 hektāriem zemes, nav jābūt lielām zemes platībām. Galvenais, lai būtu ar mieru audzēt dzīvniekus un pienu pārdot pienotavai,” skaidro Kristīne Piliena.

Vienlaikus ar šiem izaicinājumiem nozares attīstībā Kristīne Piliena izveidojusi arī jaunu uzņēmumu IK „Caprine”, kas nodarbojas ar konditorejas  produktu ražošanu, kur tiek izmantots kazas piens. Tās, piemēram, ir siera un pat kazas piena saldējuma kūkas. Tieši radošums un spēja pielāgoties jauniem apstākļiem ir viens no būtiskākajiem priekšnoteikumiem, lai efektīvi varētu strādāt laukos, uzskata Kristīne Piliena. Papildus tam viņa pie sevis aicina tūristus. Sezona sāksies jau pavisam drīz:

„14. maijā „Lauku ceļotājam” ir izsludināta akcija „Apceļosim Latvijas laukus”.  Mēs šogad piedāvāsim jaunu produktu – vēlās brokastis. Brauks divas pirmās grupas, ar to arī sāksim.”

Vasarā jau daudz kas saplānots, un interese par lauku saimniecībām Latvijas apceļotājiem ir, gluži tāpat kā par kazas pienu un produktiem. Kā stāsta saimniece, viens no iemesliem cilvēku interesei par kazas piena produktiem ir priekšstats, ka kazas brīvi klīst pa zaļām pļavām un tāpēc viņu piens būs dabiskāks un veselīgāks, neminot jau pierādītos faktus, ka tajā ir mazāk holesterīna un tauku lodītes cilvēka organismam ir vieglāk sašķelt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti