Rīta Panorāma

Astrologs: 2019. gads var kļūt par zelta gadu

Rīta Panorāma

Mākslas telpa mežā - fotogrāfi Andris Apse no Jaunzēlandes un Andris Eglītis no Latvijas

Intervija ar Mārtiņu Kazāku

Kazāks: Pieci gadi eirozonā Latvijai nākuši par labu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvija ir eirozonā jau piecus gadus. Tas valstij nācis par labu - mazinātas svārstības, vairota stabilitāte un mazināti pat ģeopolitiskie riski, intervijās Latvijas Radio un Latvijas Televīzijā trešdien pauda Latvijas Bankas padomes loceklis Mārtiņš Kazāks.

Intervija ar Mārtiņu Kazāku
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Būšanu eirozonā viņš salīdzināja ar mājas nosiltināšanu. Tas gan nenozīmē, ka māju nevajag kurināt - proti, nedrīkst valstī aizmirst par veselību, izglītību un citām nozīmīgām jomām. Pēc Kazāka teiktā, jo spēcīgāka būs Latvijas ekonomika, jo vairāk tā iegūs gan tad, kad pasaules ekonomikā iet labi, gan tad, kad vērojamas problēmas.

Kazāks uzsvēra, ka būšana eirozonā nozīmē arī to, ka naudas cena ir zemāka - aizņemties un investēt ir lētāk. Cilvēkiem esot ambiciozākiem investēšanā, nākotnē valstī būtu vērojama arī lielāka izaugsme. Tāpat, esot eirozonā, valūtas maiņas izmaksas kļuvušas mazākas. Latvijas Bankā aprēķināts, ka tādējādi ietaupīti aptuveni 70 miljoni eiro gadā.

Tajā pašā laikā Eiropas Centrālās Bankas likmes šī gada rudenī varētu palielināties, ja valsts ekonomiku varēs vērtēt kā labu. Pēc Kazāka teiktā, pārāk zemas procentu likmes ilgstoši nav labas - proti, tās ir labas aizdevumiem, bet ne uzkrājumiem. Likmju kāpuma soļi gan būšot ļoti nelieli.

Kopumā Kazāks prognozēja, ka izaugsme nākotnē kļūs lēnāka, bet tāda tā būs arī citur pasaulē. Viņš to salīdzināja ar lidmašīnas pacelšanos, uzsverot, ka nevar nemitīgi celties uz augšu, bet ir arī jāapstājas, lai uzpildītu degvielu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti