Krustpunktā

RD vēlēšanas. Diskutē “Attīstībai/Par un Progresīvie”, JKP un "Saskaņas" pārstāvji

Krustpunktā

Rīgas domes vēlēšanas. Pārkāpumi Bruknas muiža. Covid-19 otrais vilnis

Latvijas ekonomikas Covid ēnā. Izvaicājam Latvijas Bankas prezidentu Mārtiņu Kazāku

Kazāks par Latvijas Bankas un FKTK apvienošanu: Vienotā iestāde varētu sākt darbu 2023. gadā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lai Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK) pievienotu Latvijas Bankai, pirms tam ir jāpaveic milzīgs darba apjoms, intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja centrālās bankas vadītājs Mārtiņš Kazāks, norādot, ka vienotā iestāde varētu sākt darbu no 2023. gada.

"FKTK pievienošana Latvijas Bankai, kā to lēma Latvijas Saeima, ir milzīgs process, ļoti apjomīgs," teica Kazāks. Pašlaik Latvijas Banka strādā pie jauna likuma "Par Latvijas Banku", kur būs arī "FKTK pievienošanas aspekti". Šajā darbā iesaistīti arī FKTK speciālisti. 

Latvijas Bankas prezidents sacīja, ka šim likumam skatīšanai Saeimā vajadzētu nonākt šā gada rudenī, oktobra beigās.

"Pašreizējā brīdī mēs redzam, ka vienota institūcija pilnvērtīgi varētu sākt strādāt ar 2023. gada sākumu.

"Krustpunktā" podkāstā:

Jauna epizode katru darba dienu, garums - 52 min.

Protams, tas vēl ir diskusiju jautājums, bet, lai tas notiktu kvalitatīvi, lai Latvijas Banka un FKTK šajā laika posmā spētu kvalitatīvi pildīt savas funkcijas. Lai šī tuvināšanās jau laicīgi notiktu, iespējams, dažas no funkcijām Latvijas Bankai sniedzot FKTK jau pirms šī 2023. gada. Tas darba apjoms ir ļoti milzīgs," skaidroja Kazāks.

 

Viņš sacīja, ka līdztekus darbam pie jaunā likuma "Par Latvijas Banku" sākts darbs pie pārejas noteikumiem, kas noteiks, kādā veidā notiks FKTK pievienošana Latvijas Bankai.

KONTEKSTS:

Līdz 2001. gadam banku sektora uzraudzība jau bija Latvijas Bankas kompetencē. Tas mainījās 2001. gadā, kad Latvijas Bankai šī funkcija tika noņemta un tika izveidota FKTK. Finanšu ministrijai (FM) bija uzdots vērtēt iespējas komisiju apvienot ar Latvijas Banku – būtībā veikt atgriezenisku darbību. Un šogad maijā FM paziņoja, ka rosina FKTK pievienot centrālajai bankai.

2019.gada decembrī par Latvijas Bankas prezidentu uz pieciem gadiem tika ievēlēts Mārtiņš Kazāks. Savukārt neilgi pirms tam – 2019.gada oktobrī – par FKTK jauno priekšsēdētāju tika iecelta Santa Purgaile.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti