1:1

1:1 Gundars Rēders: Dzintars Dreibergs

1:1

1:1 Gundars Rēders: Andrejs Vasiļjevs

Mārtiņš Kazāks: Ekonomikai jābūt sociāli atbildīgai

Kazāks par krīzi pirms 10 gadiem: Par «kredītburbuli» vajadzēja runāt krietni skaļāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Tagad zinot, cik dziļa un sāpīga bijusi ekonomiskā krīze Latvijā pirms desmit gadiem, nākas secināt – pirmskrīzes laikā par kreditēšanas burbuli būtu bijis jārunā krietni skaļāk. Tā intervijā LTV raidījumā “Viens pret vienu” atzina Mārtiņš Kazāks, kurš tolaik bija “Hansabankas” (tagad “Swedbank”) galvenais ekonomists, bet tagad ievēlēts par Latvijas Bankas prezidentu.

Viņaprāt, viena atbildīgā tolaik nebija, taču “kredītburbuli” Latvijā esot varējušas novērst valsts institūcijas.

“Protams, pēc kara visi ir gudri. Neviens nezināja, ka krīze būs tik dziļa (..). Bet tas, ka neviens nebrīdināja, tā nav taisnība. Ja, no šodienas skatoties, es būtu zinājis, cik lielas problēmas tas radīs, vienkārši būtu kliegts krietni plašāk,” sacīja Kazāks.

Viņš pauda, ka pirmskrīzes laikā esot rakstījis valdībai vēstuli Komercbanku asociācijas vārdā, lūdzot piebremzēt hipotekāro kreditēšanu ar nekustamā īpašuma nodokļu ieviešanu. “Tajā laikā, ja kāds ieguldīja nekustamajā īpašumā, tā bija beznodokļu zona. Protams, bankas arī nenovērtēja, cik lielas būs tās problēmas,” atzina Kazāks, piebilstot, ka arī bankas vadība esot tikusi brīdināta.

“Un pašlaik, protams, es būtu bijis krietni skaļāks, bet pēc kara visi gudri. Tajā laikā mēs nezinājām, ka ne tikai Latvijā būs problēmas, bet arī globāli,” viņš norādīja.

KONTEKSTS:

Globālās krīzes pirmie signāli parādījās 2007. gadā ASV, kad tur eksplodēja hipotekāro kredītu burbulis. Gadu vēlāk – 2008. gada rudenī - vairākas ASV lielās bankas, ieskaitot “Lehman Brothers”, pagāja zem ūdens. Krīzes nākamo vilni ļoti ātri sajuta arī Eiropā, tai skaitā Latvijā, kurā notika “Parex” pārņemšana, Ivara Godmaņa valdības krišana, "jostas savilkšana", darbu zaudējušo cilvēku emigrācijas vilnis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti