Kazāks: Latvijas ekonomika riskē ieslīgt vidēja ienākuma slazdā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas ekonomikas attīstības uzlabošanai ir  jāstrādā strukturāli, jo pašlaik pastāv risks ieslīgt vidēja ienākuma slazdā, intervijā Latvijas Radio norādīja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

Intervija ar Latvijas Bankas prezidentu Mārtiņu Kazāku
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Vērtējot šī gada budžeta projektu, ko Saeima trešdien plāno pieņemt galīgajā lasījumā, Kazāks sacīja: "Es nevienu ideālu budžetu savā dzīvē vēl redzējis neesmu." Vienlaikus viņš uzsvēra "valdības labo apņemšanos".

"Mēs redzam, ka Latvijas ekonomika īstenībā riskē iesprūst vidēja ienākuma slazdā. Mēs redzam, ka Igaunija un Lietuva aug straujāk. Iepriekšējos gados Latvijas ekonomika ir augusi lēnāk," sacīja Latvijas Bankas vadītājs.

Vidēja ienākuma slazds ir ekonomikas fenomens, ka nabadzīgākas valstis sākotnēji spēj diezgan strauji pietuvoties bagātāku valstu līmenim, bet tad "iesprūst". Tas notiek, sasniedzot noteiktu līmeni, kurā vienkāršākās priekšrocības ir izmantotas, darbaspēks vairs nav lēts, bet nav pietiekoši kvalificēts, investīcijas nav pietiekoši apjomīgas un gudras.

"Valsts sasniedz zināmu līmeni, un pēc tam pakāpties augstāk īsti nav iespējams bez būtiskām pārmaiņām. Un Latvijai šāds risks ir ļoti, ļoti reāls," brīdināja Kazāks.

Latvijas ekonomikas izaugsmes temps nav bijis pietiekošs, lai "ticamā un pārskatāmā nākotnē" sasniegtu Eiropas Savienības vidējo līmeni.

Tāpēc ir būtiskas reformas, kas vērstas uz produktivitāti un efektīvāku ekonomiku. Turklāt "Latvijas problēmas vienkārši ar saukli "vairāk naudas" atrisināt nevarēs", pauda Kazāks, piebilstot, ka sāpīgākajos jautājumos ir vajadzīgs lielāks finansējums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti