Kazāks: Labāka sadarbība starp Rīgu un reģioniem – neizmantota iespēja

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Labāka sadarbība starp Rīgu, Pierīgu un pārējiem valsts reģioniem kopumā "Latvijai ir neizmantota iespēja", šādu viedokli intervijā Latvijas Radio pauda Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks, vērtējot to, kā vēlēšanas Rīgā ietekmēs Latvijas ekonomiku.

Intervija ar Latvijas Bankas prezidentu Mārtiņu Kazāku
00:00 / 00:00
Lejuplādēt
"Labāka sadarbība starp Rīgu, Pierīgu un Latviju kopumā, manuprāt, ir tāds neizmantots potenciāls gan ekonomikas stiprināšanai, gan līdz ar to arī iedzīvotāju ienākumu kāpumam," klāstīja Latvijas Bankas prezidents.

 

Pēc viņa teiktā, tikai tad, ja Rīgas ekonomika būs spēcīgāka, būs spēcīga arī visas Latvijas ekonomika. "Rīga ir Latvijas ekonomikas galvenais motors.

Jo jaudīgāka ir Rīga, jo jaudīgāka būs arī Latvijas ekonomika kopumā," klāstīja centrālās bankas prezidents.

Viņaprāt, jaunajai Rīgas pilsētas vadībai ekonomikas attīstībā primāri būtu jāsēžas pie sarunu galda ar Pierīgas pašvaldību vadītājiem, kā arī valdības pārstāvjiem.

"Un izveidot viennozīmīgu, vienotu stāstu, uzsvērt tās lietas, kur mēs to attīstību virzām, valstiski skatoties, tādējādi to tad arī darīt," klāstīja Kazāks.

Ne vienmēr šīs "sadarbības kultūras iedzīvināšana" prasa papildu finanšu resursus – daudzos gadījumos tā ir uzvedības maiņa, teica Latvijas Bankas prezidents.

Viņš sacīja, ka Viļņa pēdējos 10-12 gados daudz ieguldījusi, lai kļūtu par Baltijas reģiona metropoli. "Līdz ar to konkurenti nesnauž.

Un tas, ka Rīga atrodas Baltijas centrā, nudien negarantē mūžīgu tās vadošo lomu. Pie tā ir jāstrādā," teica Kazāks.

Pēc viņa teiktā, finanses Rīgas problēmu risināšanai ir, tostarp Covid-19 krīzes pārvarēšanai paredzētais atbalsts Rīgā risināmo jautājumu loks ir ļoti plašs  – sākot ar dzīves kvalitātes uzlabošanu. "Bet galvenais būtu veidot kopīgu stāstu, skatīties tās iespējas un tad arī kopīgi strādāt." 

KONTEKSTS:

Pēc Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām pirmdien sāksies politisko partiju sarunas par koalīcijas izveidi. Vēlēšanās visvairāk balsu ieguvušā "Attīstībai/Par!" un "Progresīvo" saraksta līderis Mārtiņš Staķis uzņēmies koalīcijas izveides sarunas un tās sāks ar domē ievēlēto valdību veidojošo partiju pārstāvjiem no "Jaunās Vienotības", Nacionālās apvienības (NA) un Latvijas Reģionu apvienības (LRA), kā arī Jaunās konservatīvās partijas (JKP).

Staķis atzina, ka viņa mērķis ir iespējami plaša koalīcija Rīgā, proti, ar vismaz 39 balsīm – iecerēts, ka Rīgas dome pārmaiņu koalīcijā būs "Attīstībai/Par!" un "Progresīvie", "Jaunā Vienotība", NA un LRA, kā arī JKP. Pagaidām viss liecina, ka Rīgas domē ievēlēto politiķu vairākums virzās uz šo modeli. 

Staķis uzskata arī, ka divu nedēļu laikā jāspēj vienoties par jauno koalīciju.

Vēlēšanu rezultāti

Provizoriskie rezultāti, CVK dati no 156 iecirkņiem no 156

Dati: CVK. Atjaunots: 30.08. 10:11

Provizoriskais mandātu sadalījums

Neoficiālie aprēķini, balstoties uz provizoriskajiem CVK datiem no 156 iecirkņiem no 156

Dati: CVK. Atjaunots: 30.08. 10:11

18 vietas Attīstībai/Par!, "PROGRESĪVIE"
12 vietas "Saskaņa" sociāldemokrātiskā partija
10 vietas Jaunā VIENOTĪBA
7 vietas Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", Latvijas Reģionu Apvienība
5 vietas Partija "Gods kalpot Rīgai"
4 vietas Jaunā konservatīvā partija
4 vietas "Latvijas Krievu savienība"
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti