Dienas ziņas

Madonas novadā noslīkst četri cilvēki

Dienas ziņas

NATO svin 70. gadu jubileju Londonā

LB prezidenta amatam virza M. Kazāku

Kazāks, iespējams, var rēķināties arī ar daļu opozīcijas balsu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Koalīcijas politiķu virzītais Latvijas Bankas prezidenta amata kandidāts Mārtiņš Kazāks var rēķināties, ka Saeimas plenārsēdē 12. decembrī viņu ievēlēs amatā, turklāt, iespējams, arī ar opozīcijas deputātu balsīm.

Kazāks, iespējams, var rēķināties arī ar daļu opozīcijas balsu
00:00 / 03:49
Lejuplādēt

Līdzšinējais Latvijas Bankas padomes loceklis un kādreizējais "Swedbank” galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks ir oficiāli izvirzīts kā valdību veidojošo partiju kopīgs kandidāts. Tas apliecināts ar desmit koalīcijas frakciju deputātu parakstiem iesniegumā Saeimā. Kazāks izraudzīts savas pieredzes un izglītības dēļ.

„Mārtiņš Kazāks citu kandidātu vidū izceļas ar ļoti labu makroekonomista izglītību. Domājot par to, kā Latvijas viedoklis tiks pārstāvēts Frankfurtē Eiropas Centrālās bankas padomes sēdēs, mēs zinām, ka Mārtiņš Kazāks no pirmās dienas būs gatavs iestāties par Latvijas ekonomikas un finanšu sistēmas un valūtas interesēm. Otrs arguments ir, ka viņš ir guvis nesenu pieredzi Latvijas Bankā kā padomes loceklis un nav daļa no "vecās problēmas". Viņš zina, kas šajā institūcijā notiek, un ir gatavs īstenot pārmaiņas jau no pirmās darba dienas, viņam nav vajadzīgs ieskriešanās laiks. Vēl vairāk: šajā īsajā laikā, kad Mārtiņš Kazāks ir darbojies Latvijas Bankā, viņš sevi ir pierādījis kā koleģiālu vadītāju, kurš spēj mobilizēt komandu pārmaiņām. Mēs arī paļaujamies, ka Mārtiņš Kazāks turpmāk arī spēs īstenot politisko uzstādījumu par Finanšu un kapitāla tirgus komisijas pievienošanu Latvijas Bankai", atzīst "Attīstībai/Par!" Saeimas frakcijas vadītājs Daniels Pavļuts.

Pēdējā brīdī, šīs nedēļas sākumā, Jaunās konservatīvās partijas (JKP) vadība nāca klajā ar paziņojumu, ka Latvijas Bankas prezidentu labāk vajadzētu meklēt starptautiskā konkursā. Tomēr uz kolektīvā iesnieguma, ar ko Kazāku oficiāli piesaka uz Latvijas Bankas prezidenta amatu, ir arī JKP frakcijas deputātu Jutas Strīķes un Gata Eglīša paraksti. Eglītis Latvijas Radio skaidroja, ka ideja par starptautisku konkursu izteikta jau iepriekš. Pašlaik tas vairs nav aktuāls jautājums un Kazāks gūšot visas koalīcijas atbalstu.

"Aiz slēgtām durvīm koalīcijā pirms vairākām nedēļām bijām piedāvājuši tādu variantu, ka varētu pieteikties, piemēram, arī tautieši Londonā, Ņujorkā vai Berlīnē, lai kandidātu sarakstu paplašinātu. Ja mēs par to būtu vienojušies pirms vasaras, varbūt to varētu īstenot, bet tas var būt plāns nākotnei," uzskata Eglītis.

Vienlaikus daļēju atbalstu Kazāka kandidatūrai pieļauj arī Saeimas opozīcija. Zaļo un zemnieku savienības frakcijas deputāts Raimonds Bergmanis gan atzina, ka zaļzemnieki bija paguvuši tikties ar trīs no četriem kandidātiem un labu iespaidu atstājuši viņi visi. "Nu, tad rīt arī runāsim. Mēs uzklausījām trīs no četriem kandidātiem, visi bija ļoti zinoši. Visi trīs, kuri paguva pie mums atnākt un izstāstīja savu redzējumu, bija ļoti labi kandidāti," norāda Bergmanis.

"Saskaņas" frakcijas deputāts Andrejs Klementjevs atgādināja, ka iepriekš atbalstīja Kazāka kandidatūru uz Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītāja amatu. Arī pašlaik jaušams atbalsts Kazāka apstiprināšanai amatā un ceļamaize par darāmo.

"Zinot, cik sarežģītā situācijā bija koalīcija, šis ir labākais variants, ko viņi varēja piedāvāt. Gribētu redzēt, lai Kazāka laikā pelēkā zona Latvijas ekonomikā samazinātos, kas iet caur bankām, un tām precīzi norādītu, ko drīkst un ko nedrīkst. Viņš var precīzi pateikt, kā mainās bankas pakalpojums, ka citreiz komercbankas strādā destruktīvi. Mums nekas nebija pret nevienu no četriem pretendentiem. Mēs cerējām, ka būs divi pretendenti un tad arī mēs varētu piebalsot par vienu vai par otru kandidātu. Bet, ja mums nebūs izvēles, tas nenozīmē, ka mēs balsosim pret. Mēs izvērtēsim, un nav izslēgts, ka mēs viņu atbalstīsim," saka Klementjevs.

Paredzēts, ka Kazāks drīzumā viesosies Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā, un balsojums par viņa apstiprināšanu amatā varētu notikt 12. decembrī. Pienākumus viņš sāktu pildīt 21. decembrī, pārņemot tos no Ilmāra Rimšēviča.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti