Rīta Panorāma

Ģitārists Jānis Bērziņš laiž klajā debijas albumu "Alpīnists"

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Intervija ar Latvijas Bankas prezidentu Mārtiņu Kazāku

Kazāks: Finanšu sektorā paveiktais darbs ļauj cerīgi skatīties uz gaidāmo «Moneyval» lēmumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pēdējā gada laikā Latvijas finanšu sektorā ir padarīts daudz, un tas ļauj skatīties ar cerībām uz gaidāmo "Moneyval" lēmumu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja jaunais Latvijas Bankas vadītājs Mārtiņš Kazāks.

Kazāks norādīja, ka ir jāskatās plašāk nekā tikai uz Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komitejas "Moneyval" paustajās rekomendācijās norādītajiem riskiem.

"Jānoņem riski no visa [finanšu] sektora. Galvenais - kas notiek ar mūsu ekonomiku. Tas ir jautājums par Latvijas izaugsmi tuvākajā laikā, tuvāko piecu gadu laikā. Jāmazina riski, kad apstājas finanšu plūsmas. [Jāskatās,] vai ir pieejami banku pakalpojumi," tā Kazāks.

Jautāts par iespējamu Latvijas iekļūšanu tā dēvētajā "Moneyval" pelēkajā sarakstā, Kazāks uzsvēra, ka pēdējā gada laikā valsts finanšu sektorā ir izdarīts liels darbs, ko nevajadzētu novērtēt par zemu. " ["Moneyval"] lēmums nav pieņemts, tagad viss izskatās cerīgi. Pēdējā gada laikā izdarīts ir ļoti daudz, to nevajag novērtēt par zemu," teica Kazāks.

Savukārt uz jautājumu par ASV noteiktajām sankcijām pret Aivaru Lembergu un četrām ar viņu iepriekš saistītām organizācijām, Kazāks atbildēja, ka šobrīd atturētos no komentāriem par kādām konkrētām lietām un atzina, ka to ietekme galvenokārt varētu būt saistīta ar tranzīta nozari.

KONTEKSTS:

Saeima sēdē ceturtdien, 12. decembrī, Latvijas Bankas prezidenta amatā ievēlēja līdzšinējo centrālās bankas padomes locekli Mārtiņu Kazāku. Viņa iecelšanu amatā atbalstīja 76 deputāti, pret nebija neviens, bet viens parlamentārietis balsojumā atturējās.

Kazāks uzskata, ka Latvijas Bankai jābūt plaši iesaistītai diskusijās par ekonomiku – centrālajai bankai jābūt atvērtākai, jābūt bankai, kurā "ieklausās un kura ieklausās". Latvijas Bankai arī jākļūst par spēcīgāku Latvijas finanšu sistēmas mugurkaulu, tālab ir atbalstāma centrālās bankas un finanšu tirgus uzrauga – Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) – funkciju apvienošana zem Latvijas Bankas jumta, atzina Kazāks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti