Labrīt

Aizvesto ardievas: Romana Sniķera vēstule

Labrīt

Okupācijas muzeja pārbūve tuvojas finišam

Mārtiņš Kazāks: Gada otrajā pusē cenu kāpums var sasniegt 3 - 4%

Kazāks: Ekonomika sāk atkopties; gada otrajā pusē gaidāma jaudīgāka izaugsme 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ekonomika pasaulē pēc Covid-19 pandēmijas jau sāk atkopties, tostarp arī Latvijā. Mūsu valstī pēdējos mēnešos uzlabojies uzņēmēju noskaņojums, kā arī palielinājies eksporta apjoms. Tādēļ gada otrajā pusē gaidāma krietni plašāka un jaudīgāka ekonomiskā izaugsme. To Latvijas Radio intervijā sacīja Latvijas Bankas vadītājs Mārtiņš Kazāks. Banka šodien publiskos jauno ekonomikas prognozi. 

Kazāks skaidroja, ka gan citviet pasaulē, gan Latvijā ekonomika sāk atkopties galvenokārt tādēļ, ka arvien plašāk pieejama vakcinācija pret Covid-19. 

Viņš norādīja, ka ne tikai kopš aprīļa palielinās eksporta apjoms, uzlabojas uzņēmēju noskaņojums, bet sāk palielināties arī iekšzemes patēriņš. Bankas vadītājs prognozēja, ka gada otrajā pusē izaugsme būs krietni lielāka.

“Skats uz ekonomiku pašlaik ir optimistisks,” sacīja Kazāks. Viņš atzīmēja, ka jau šomēnes valsts atbalstu Covid-19 krīzes skartajiem uzņēmumiem varēs pārtraukt atsevišķās nozarēs, izņemot dažas nozares, piemēram, tūrismu.

Vienlaikus Kazāks akcentēja: “Atslābt nudien nav pamata, jo Covid-19 vēl nav beidzies. [Valstij] vēl jāizdara daudz mājasdarbu, piemēram, lai bērni varētu atgriezties skolā, bet galvenais ir vakcinācija. ”

Latviju arī sagaida inflācijas kāpums, ko ietekmē pārtikas cenu kāpums pasaulē, naftas cenu kāpums, kā arī tas, ka pandēmijas dēļ uzņēmumi nespēj nodrošināt pieprasījumu, kas ceļ cenas.

Gada otrajā pusē cenu kāpums būs straujāks, sasniedzot maksimumu 3% līdz 4%.

Tomēr kāpums nebūs ilglaicīgs, uzsvēra Kazāks, norādot, ka, ņemot vērā algu vidējo kāpumu un pensiju indeksāciju, cenu kāpums būs piezemēts.

Latvijas Banka šodien publiskojusi jauno ekonomikas prognozi. Iepriekšējo prognozi iespējams apskatīt šeit

KONTEKSTS:

Covid-19 izplatības ietekmē Latvijas IKP pērn samazinājās par 3,6% salīdzinājumā ar 2019. gadu. IKP faktiskajās cenās pērn bija 29,3 miljardi eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti